Linkovi

Rođenje crnog nosoroga: Dragocjen trenutak za ugroženu vrstu


Crni nosorog rođen u Engleskoj (Foto: Chester zoo vrt)
Crni nosorog rođen u Engleskoj (Foto: Chester zoo vrt)

Jedan od najrjeđih sisara na svijetu, crni nosorog, upravo je rođen usred dana u zoološkom vrtu u Engleskoj, a snimak je zadivljujući.

U nedavnom saopštenju za medije, čuvari zoološkog vrta Chester u Chesire, Engleska, rekli su da se mlado gotovo nije odvajalo od svoje majke od trenutka kad je došlo na svet u nedelju, 12. novembra.

Mlada ženka je rođena nakon 15 mjeseci trudnoće, a mama Zuri i mlado su nerazdvojni.

Stručni tim za nosoroge kaže da je „prilično neobično” da se tele rodi tokom dana, što je čuvarima pružilo jedinstvenu priliku da zabilježe taj poseban trenutak na kameri. Konzervatori u zoološkom vrtu kažu da će rođenje zdravog mladunčeta doprineti globalnim naporima da se spreči nestanak ove vrste.

Istočni crni nosorog je svrstana kao Kritično ugrožena prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN), što znači da ima veoma visok rizik od izumiranja u divljini. Sada se manje od 600 jedinki nalazi u Keniji, Tanzaniji i Ruandi. Iako se ove populacije polako povećavaju nakon provođenja intenzivnih mjera zaštite, vrijeme nije saveznik ove vrste.

„Ono što je sada najvažnije tokom ovih prvih nekoliko dana jeste da mama Zuri i njena beba provedu neko vrijeme vezujući se i upoznajući jedna drugu. Do sada, par je bio nerazdvojan, a mala redovno sisa i već raste po veličini i težini. Ona je vrlo radoznala i puna energije, što je zaista divno vidjeti”, kazala je upraviteljica tima za nosoroge u Chester zoološkom vrtu Emma Evison.

Ova je vrsta koja je, više od jednog stoljeća bila lovljena i krivolovljena zbog svojih rogova pre nego što su bili prodavani na ilegalnim tržištima divljih životinja

„Dolazak ovog dragocjenog novorođenčeta još je jedan pozitivan korak u očuvanju vrste, a to je ono što program uzgoja ugroženih vrsta u evropskim zoološkim vrtovima, u kojem smo vodeći, pokušava postići. Ovaj program već je pokazao ogroman uspjeh, s grupom nosoroga uzgajanih u evropskim zoološkim vrtovima koji su premješteni u zaštićeni nacionalni park u Africi”, dodala je Evison

Nekoliko podvrsta već je izumrlo, a većina onih koje još postoje kritično je ugrožena zbog kontinuiranog krivolova i gubitka staništa. Stručnjaci u Chester zoo-vrtu već godinama uzgajaju crne nosoroge u saradnji s drugim evropskim zoološkim vrtovima kako bi održavali genetički zdravu populaciju crnih nosoroga u Africi.

Jedan od trikova za uspjeh Chester Zoo-a je pažljivo praćenje reproduktivnih hormona u izmetu nosoroga. Tako čuvari zoološkog vrta saznaju koje muške i ženske jedinke treba spojiti i kada.
Godine 2019. zvaničnici Chester Zoo-a pomogli su u provođenju ambicioznog projekta koji je vratio veliku grupu istočnih crnih nosoroga, uzgajanih u evropskim zoološkim vrtovima, u nacionalni park u Ruandi.

Svaka majka crnog nosoroga može imati samo jedno tele u isto vreme, a njihov period gestacije, ili trudnoće, traje do 16 meseci.
S obzirom na to da krivolov i gubitak staništa i dalje traje, neki naučnici smatraju da su programi uzgoja u zatočeništvu ključni za dalji opstanak vrste.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG