Linkovi

Mačke imaju stotine izraza lica i vole da im se vlasnik obraća „kao bebama”


Dvije studije pokazuju kao domaće mačke nisu nedruštvene, nego da pokušavaju komunicirati s drugim pripadnicima svoje vrste, ali i s nama.

Mačke imaju gotovo 300 različitih ekspresija lica, pokazala je jedna studija.

Nova studija istraživača sa Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu (UCLA) istraživala je različite vrste izraza lica koje mačke koriste kako bi komunicirale jedna s drugom. Rad su objavili u oktobru ove godine u Behavioural Processes.

Tim je zabilježio niz jedinstvenih različitih izraza lica mačaka koje su proučavali. Također su otkrili da mačke imaju neke izraze lica slične ljudima, a možda su ih pokupile iz svoje 10.000 godina duge historije života s nama.

Naučnica Lauren Scott je posjećivala dobrotvorni mačji kafić u Kalifornijii tokom godinu dana i snimila je oko 194 minuta mačjih izraza lica - posebno onih usmjerenih prema drugim mačkama.

Iz tih snimaka naučnici su otkrili 276 različitih izraza lica kod mačaka koje su snimili. Poređenja radi, čimpanze imaju oko 357 različitih izraza lica, a psi oko 27. Ljudi imaju oko 44 jedinstvena pokreta lica.

Od snimljenih izraza lica, za oko 45% se smatralo da su prijateljski nastrojeni, a 37% su bili agresivniji ili ljutiti, dok je preostalih 18% nejasna mješavina to dvoje.

Vole tepanje, ali samo ako to rade vlasnici Jedna druga studija objavljena u Animal Cognition, pokazala je i kako mačke razumiju i bolje reaguju ako vlasnici razgovaraju s njima kao s bebama, tepaju im, ali manje ako koriste ton odrasle osobe. Međutim, ovo ne vrijedi ako im se obraća stranac.

Charlotte de Mouzon i njen kolege s Univerzoteta Paris Nanterre posmatrali su kako je 16 mačaka reagovalo na prethodno snimljene rečenice koje je izgovorio njihov vlasnik ili stranac, bilježeći promjene u ponašanju, poput pomicanja ušiju ili repa, iznenadnog zaustavljanja onoga što su radile, ili im se zjenice šire - bilo što od toga može značiti da im je pozornost privukao zvuk.

Otkrili su da mačke uglavnom ne reaguju na glas stranca koji ih doziva po imenu, ali kada je njihov vlasnik to učinio, 10 od 16 mačaka pokazalo je niz ponašanja koja sugeriraju povećanu pozornost.

Mačke su također pokazivale više znakova interesa kada su čule svog vlasnika kako govori rečenice tonom koji se obično koristi za obraćanje njihovoj mački – ali ne kada je stranac koristio taj ton ili kada je njihov vlasnik govorio istu rečenicu kao da se obraća odraslom čovjeku.

Sve ovo govori u prilog tome da se mačke vezuje za ljude i da mogu ostvariti jake veze s nama.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG