Linkovi

Vlada RS planira tužiti američke kompanije zbog pada sajtova institucija


Arhiv - Radovan Višković
Arhiv - Radovan Višković

Vlada Republike Srpske najavila je tužbu protiv kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) za koje smatraju da su onemogućile korištenje sajtova entitetske Vlade.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da su advokatske kancelarije koje ih zastupaju pripremile tužbu, koja će biti podnijeta pred američkim sudovima, zbog kako kaže "nastale štete", ne precizirajući o kakvoj šteti se radi.

"Jeste nanesena šteta, sajt proteklih četiri, pet dana nije bio vidljiv van granica Republike Srpske. Sa M:tel-om (telekom provajder u RS) smo dogovorili da preko pozivnog broja imamo vidljivost na teritoriji Srpske. Međutim, naši ljudi u Vladi su radili neprekidno proteklih nekoliko dana i od juče imamo osposobljen sajt u punom kapacitetu", istakao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sedam dana nakon što su blokirane i izgubljene u internetskom prostoru, web-stranice Vlade Republike Srpske dostupne su na domeni .rs susjedne Srbije.

Osim Vlade Republike Srpske (RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, danima nije bila dostupna ni web-stranica Inspektorata Vlade RS-a. Nije bila ni dostupna stranica predsjednikrs.net koja je takođe prebačena na domen Srbije.

Ranije je premijer Republike Srpske istakao da su sajtovi blokirani zbog sankcija koje su SAD uvele zvaničnicima ovog entiteta, te članovima porodice Milorada Dodika i njihovim kompanijama.

Radovan Višković od jula ove godine se nalazi na listi sankcioniranih osoba u SAD-u zbog "prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine".

Sjedinjene Države su protiv Milorada Dodika uvele sankcije 5. januara 2022., ali i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Američke sankcije podrazumijevaju da su sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta koji su navedeni, a koja se nalaze u Sjedinjenim Državama ili ih posjeduje ili kontrolira državljanin SAD-a, blokirani i moraju biti prijavljeni Ministarstvu trezora, odnosno OFAC-u.

Osim toga, svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, također bivaju blokirani.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG