Linkovi

Dr. Senka Barudanović dobila veliko priznanje ali i velike obaveze


Dr. Senka Barudanović
Dr. Senka Barudanović

Bosanska naučnica prof. dr. Senka Barudanović je izabrana za presjedavajuću Savjetodavnog naučno-tehničko-tehnološkog tijela Konvencije o biološkoj raznolikosti (Subsidiary Body on Scientific, Technical and Technological Advice - SBSTTA).

Članom 25. Konvencije o biološkoj raznolikosti uspostavljeno je otvoreno međuvladino naučno savjetodavno tijelo poznato kao Pomoćno tijelo za naučno, tehničko i tehnološko savjetovanje (SBSTTA) koje pruža savjete i preporuke Konferenciji strana (COP) vezano za implementaciju ove Konvencije.

U okviru mandata prof. dr. Barudanović će raditi na organizaciji SBSTTA26, različitim tačkama dnevnog reda i organizaciji uloge članova biroa u cilju postizanja održivih preporuka za naredni COP16 o biološkoj raznolikosti. Potrebno je naglasiti da se ovdje radi o COP o biološkoj raznolikosti, a ne o COP-u o klimatskim promjenama.

Prof. dr. Barudanović je redovna profesorica na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i iza sebe ima niz naučnih radova.

Svojim dosadašnjim višegodišnjim radom doprinijela djelovanju ciljeva Konvencije o biološkoj raznolikosti Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini. Uspješno je predstavljala Bosnu i Hercegovinu u svim aktivnostima Konvencije, obuhvatajući i njene dosadašnje pozicije u svojstvu presjedavajuće Savjetodavnog naučno-tehničko-tehnološkog tijela, kao i člana biroa Konferencije Konvencije o biološkoj raznolikosti i Savjetodavnog naučno-tehničko-tehnološkog tijela.

„Bosna i Hercegovina je među zemljama UN regije Istočne Evrope jedna od najaktivnijih i 'najglasniih'“, kazala je prof. dr. Barudanović za Glas Amerike.

Dalji napori idu u pravcu implementacije Konvencije u BiH kroz identifikaciju ciljeva za biodiverzitet koji su relevantni u našoj zemlji zahvaljujući uspostavljenoj Nacionalnoj procjeni ekosistema koje je prof. Barudanović koordinirala uz zajednički rad sa 100 naučnih radnika iz BiH koji su analizirali mnoge aspekte prirode na način da jasno određuju smjer budućih akcija.

„Meni je ovo veliko zadovoljstvo, jer Bosna i Hercegovina postaje vidljivija na međunarodnoj sceni naučne diplomatije. Svjesna sam da s ovom pozicijom dolazi i velika odgovornost i vrijeme koje je potrebno uložiti u rad, ali Univerzitet Sarajevo daje podršku aktivnostima naučnih radnika na internacionalnim forumima“, istakla je prof. dr. Barudanović.

Dr. Barudanović je nedavno bila i član Delegacije Bosne i Hercegovine na 25. sastanku Savjetodavnog naučno-tehničko-tehnološkog tijela Konvencije o biološkoj raznolikosti (SBSTTA25) koji je održan od 15. do 20. oktobra 2023. godine u Najrobiju, Kenija. U Delegaciji je bila i gđica. Adla Kahrić, asistent NFP (Nacionalna fokalna tačka- National Focal point) Konvencije biološke raznolikosti Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovine ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG