Linkovi

Putin: SAD ulaze dublje u sukob isporukom raketa dugog dometa ATACMS


Putin
Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države ulaze dublje u ukrajinski sukob i prave grešku dajući Kijevu rakete dugog dometa ATACMS.

On je na konferenciji za novinare tokom posjete Kini rekao da je "detaljno" obavijestio predsjednika Xi Jinpinga o Ukrajini. On je rekao da "spoljni faktori" i "zajedničke prijetnje" služe samo za jačanje rusko-kineske saradnje.

Šef Kremlja je rekao da odluka Washingtona da isporuči Armijski taktički raketni sistem (ATACMS), čiju je upotrebu Kijev potvrdio u utorak, "samo produžava agoniju" za Ukrajinu.

"Prvo, ovo naravno nanosi štetu i stvara dodatnu prijetnju. Drugo, mi ćemo, naravno, moći da odbijemo ove napade. Rat je rat", rekao je Putin. "Ali što je najvažnije, suštinski joj nedostaje kapacitet da uopšte promijeni situaciju na liniji kontakta... Ovo je još jedna greška Sjedinjenih Država."

Ukrajina je više puta tražila od Washingtona ATACMS da joj pomogne da napadne i poremeti linije snabdijevanja, vazdušne baze i željezničke mreže na teritoriji koju je okupirala Rusija.

"Greška većih razmjera, još uvek nevidljiva, ali i dalje od velike važnosti, jeste to što se Sjedinjene Države sve više lično uvlače u ovaj sukob. I neka niko ne kaže da nemaju nikakve veze sa ovim. Vjerujemo da oni to rade", rekao je Putin.

On je napomenuo da su Sjedinjene Države poslale dvije grupe nosača aviona u Sredozemno more kao odgovor na eksploziju nasilja između Izraela i Palestinaca i rekao da je naredio ruskim avionima sa hipersoničnim raketama Kinžal da patroliraju iznad Crnog mora.

Putin je rekao da je dobro što Zapad počinje da govori o potrebi da se ukrajinska kriza riješi mirnim putem, ali nije naveo primjere.

Rusija je dugo govorila da je spremna na pregovore, ali samo ako Kijev prihvati "novu realnost", što znači da Moskva okupira više od šestine Ukrajine.

Kijev insistira na potpunom povlačenju ruskih snaga, uključujući i poluostrvo Krim, koje je Moskva anektirala 2014. godine.

U izvještaju su korišćene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG