Linkovi

SAD i Norveška glavni dobavljači nafte za EU


Rusija, nekada glavni dobavljač, pala je na dvanaesto mjesto sa udjelom u uvozu od samo 2,7 posto.
Rusija, nekada glavni dobavljač, pala je na dvanaesto mjesto sa udjelom u uvozu od samo 2,7 posto.

Evropska unija je smanjila uvoz energenata i u drugom tromjesečju, gotovo za 40 posto, podaci su evropskog ureda za statistiku, odražavajući znatno smanjenu nabavku iz Rusije.

Vrijednost uvoza energije smanjila se od aprila do juna za 39,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a obim uvoza za 11,3 posto, naveo je Eurostat.

U prva tri ovogodišnja mjeseca vrijednost se smanjila za 26,5 posto, a obim za 6,1 posto.

Glavni dobavljači nafte i naftnih derivata u drugom tromjesečju su bili Norveška i Sjedinjene Države sa gotovo istim udjelom u uvozu, od oko 14 posto. U istom prošlogodišnjem razdoblju bio je nešto veći od deset posto.

Slijede Kazahstan s udjelom u uvozu od aprila do juna od deset posto i Saudijska Arabija sa devet posto.

Rusija, nekada glavni dobavljač, pala je na dvanaesto mjesto sa udjelom u uvozu od samo 2,7 posto. U proljeće prošle godine iznosio je 15,9 posto.

"Zbog ruske agresije na Ukrajinu, EU je Rusiji uvela nekoliko paketa sankcija, koje su direktno i indirektno uticale na trgovinu naftom i derivatima i prirodnim gasom. Rezultat se očituje u sve izraženijoj diversifikaciji nabavljača energije", zaključuje Eurostat.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG