Linkovi

Kim obećava Putinu punu podršku Sjeverne Koreje za "svetu borbu" Rusije


Predsjednik Rusije Putin i lider Sjeverne Koreje Kim sastaju se u Amurskoj regiji
Predsjednik Rusije Putin i lider Sjeverne Koreje Kim sastaju se u Amurskoj regiji

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un rekao je u srijedu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da njegova zemlja nudi svoju "punu i bezuslovnu podršku" ruskoj "svetoj borbi" za odbranu njenih bezbjednosnih interesa, očigledno misleći na rat u Ukrajini, i rekao da će Pjongjang uvijek biti uz Moskvu na „antiimperijalističkom“ frontu.

Kim je također nazvao odnose Sjeverne Koreje sa Rusijom "prvim prioritetom".

Lideri su se sastali u udaljenom sibirskom postrojenju za lansiranje raketa na samitu koji naglašava kako se njihovi interesi usklađuju u odnosu na odvojene, sve intenzivnije sukobe njihovih zemalja sa Sjedinjenim Državama.

Putin je u svom uvodnom obraćanju poželio dobrodošlicu Kimu u Rusiju i rekao da mu je drago što ga vidi. Putin je među tačkama dnevnog reda njihovih razgovora naveo ekonomsku saradnju, humanitarna pitanja i „situaciju u regionu“.

Njih dvojica su započeli sastanak na kosmodromu Vostočni obilaskom lansirnog postrojenja svemirskih raketa Sojuz-2, na kojem je Kim zasuo ruskog svemirskog zvaničnika pitanjima o raketama.

Sastanak je uslijedio nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete prema moru, produživši vrlo provokativnu seriju testiranja sjevernokorejskog oružja od početka 2022. godine, dok je Kim koristio ometanje izazvano Putinovim ratom protiv Ukrajine da ubrza svoj razvoj oružja.

Na ovoj fotografiji koju je distribuirala agencija Sputnjik, ruski predsjednik Vladimir Putin (u sredini L) i lider Severne Koreje Kim Džong Un (u sredini R) posećuju kosmodrom Vostochny na dalekom istoku Rusije.
Na ovoj fotografiji koju je distribuirala agencija Sputnjik, ruski predsjednik Vladimir Putin (u sredini L) i lider Severne Koreje Kim Džong Un (u sredini R) posećuju kosmodrom Vostochny na dalekom istoku Rusije.

Južnokorejski združeni štabovi nisu odmah rekli koliko daleko su sjevernokorejski projektili letjeli.

Odluka da se sastanu na kosmodromu Vostochny, najvažnijem ruskom postrojenju za lansiranje domaćih satelita, sugerira da Kim traži rusku tehničku pomoć za svoje napore u razvoju vojnih izviđačkih satelita, koje je opisao kao ključne za povećanje prijetnje njegovih nuklearnih raketa. Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja više puta nije uspjela da u orbitu postavi svoj prvi vojni špijunski satelit.

Službene fotografije pokazuju da je Kim bio u pratnji Pak Thae Songa, predsjednika sjevernokorejskog komiteta za svemirsku nauku i tehnologiju, i mornaričkog admirala Kim Myong Sika, koji su povezani sa naporima Sjeverne Koreje da nabavi špijunske satelite i podmornice za nuklearne balističke rakete, Ministarstvu za ujedinjenje Južne Koreje.

Upitan da li će Rusija pomoći Sjevernoj Koreji da izgradi satelite, Putin je, citirajući ruski državni mediji, rekao: „Zato smo došli ovdje. Lider DNRK pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju.”, koristeći skraćenicu za službeni naziv Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja. Upitan o vojnoj saradnji, Putin je rekao „razgovaraćemo o svim pitanjima bez žurbe. Ima vremena.”

Putin je dočekao Kimovu limuzinu, dovezenu iz Pjongjanga specijalnim oklopnim vozom sjevernokorejskog lidera, na ulazu u lansirno postrojenje rukovanjem koje je trajalo oko 40 sekundi. Putin je rekao da mu je "veoma drago što vidi" Kima. Kimov prevodilac zahvalio je Putinu na toploj dobrodošlici, "iako je zauzet".

Za Putina je sastanak sa Kimom prilika da napuni zalihe municije koje je istrošio 18-mjesečni rat. Sjeverna Koreja možda ima desetine miliona zastarjelih artiljerijskih granata i raketa zasnovanih na sovjetskim dizajnima koje bi mogle dati ogroman poticaj ruskoj vojsci u Ukrajini, kažu analitičari.

Kim je također doveo Jo Chun Ryonga, dužnosnika vladajuće stranke zaduženog za politiku municije koji mu se pridružio u nedavnim obilascima fabrika za proizvodnju artiljerijskih granata i projektila, navodi Južna Koreja.

Kim je rekao da je njegova odluka da posjeti Rusiju četiri godine nakon prethodne posjete pokazala kako Pjongjang "daje prioritet strateškom značaju" svojih odnosa s Moskvom, objavila je u srijedu zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje.

Očekuje se da će Kim tražiti ekonomsku pomoć, kao i vojnu tehnologiju. Zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je da bi Rusija mogla razgovarati o humanitarnoj pomoći sa sjevernokorejskom delegacijom, prenose ruske novinske agencije.

Sporazum o oružju prekršio bi međunarodne sankcije koje je Rusija podržavala u prošlosti.

Lim Soo-suk, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Južne Koreje, rekao je da Seul održava komunikaciju s Moskvom dok pomno prati Kimovu posjetu.

"Nijedna država članica UN-a ne bi smjela kršiti sankcije Vijeća sigurnosti Sjevernoj Koreji upuštajući se u ilegalnu trgovinu oružjem i svakako ne smije ulaziti u vojnu saradnju sa Sjevernom Korejom koja podriva mir i stabilnost međunarodne zajednice", rekao je Lim na brifingu. .

Sjedinjene Američke Države optužile su Sjevernu Koreju da Rusiji daje oružje, uključujući prodaju artiljerijskih granata ruskoj plaćeničkoj grupi Wagner. I ruski i sjevernokorejski zvaničnici negirali su takve tvrdnje.

Spekulacije o njihovoj vojnoj saradnji porasle su nakon što je Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, posjetio Sjevernu Koreju u julu. Kim je potom obišao svoje fabrike oružja, za koje su stručnjaci rekli da imaju dvostruki cilj poticanje modernizacije sjevernokorejskog naoružanja i ispitivanje artiljerije i drugih zaliha koje bi mogle biti izvezene u Rusiju.

XS
SM
MD
LG