Linkovi

Dolazak u Ameriku: Više 840.000 Afganistanaca na čekanju


Afganistanac Abdul Aman Sediqi, koji je dobio specijalnu američki imigrantsku vizu, drži sina dok se on i njegova porodica pripremaju za potpisivanje ugovora o zakupu novog stana nakon evakuacije iz Afganistana, Houston, august 2021.
Afganistanac Abdul Aman Sediqi, koji je dobio specijalnu američki imigrantsku vizu, drži sina dok se on i njegova porodica pripremaju za potpisivanje ugovora o zakupu novog stana nakon evakuacije iz Afganistana, Houston, august 2021.

Više od 840.000 Afganistanaca, koji su se prijavili za program preseljenja usmjeren na ljude koji su pomogli SAD-u u Afganistanu, još uvijek su na čekanju, navodi se u izvještaju koji predstavlja izazove s programom namijenjenim pomoći američkim saveznicima u sukobu koji traje dvije decenije.

Izvještaj koji je prošlog četvrtka objavio generalni inspektor State Department navodi korake koje je Ministarstvo preduzelo da poboljša obradu specijalnih imigrantskih viza za Afganistance. Ali dvije godine nakon povlačenja SAD-a iz Afganistana i povratkom Talibana na vlast, izazovi ostaju.

Program viza pokrenut je 2009. kako bi se pomoglo Afganistancima koji su radili rame uz rame sa Amerikancima i zbog toga su se suočili sa značajnim rizicima. Sličan program postoji i za Iračane. Oba programa su opterećena kritikama da se slučajevi odvijaju presporo, ostavljajući podnosioce zahtjeva u opasnom limbu.

A pošto su SAD napustile Afganistan, broj ljudi koji se prijavljuju za vize je naglo porastao. Prema izvještaju, u oktobru 2021. bilo je manje od 30.000 podnosilaca zahtjeva, ali je do decembra 2022. taj broj porastao na otprilike 155.000. Te brojke ne uključuju članove porodice kojima je dozvoljeno da se presele sa podnosiocima zahtjeva koji dobiju odobrenje.

State Department procjenjuje da je do aprila ove godine više od 840.000 podnosilaca zahtjeva za specijalni program viza i članova njihovih porodica ostalo u Afganistanu, navodi se u izvještaju.

Nisu prihvaćeni svi koji se prijave. State Department primijetio je da oko 50 posto podnosilaca zahtjeva ne ispunjava uslove kada se njihove prijave pregledaju u ključnoj fazi ranog procesa.

Odjel je također saopštio da je od početka Bidenove administracije u januaru 2021. do 1. augusta ove godine izdato skoro 34.000 viza za podnosioce zahtjeva i članove njihovih porodica, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine.

U izvještaju se navodi da je Odjel unajmio više osoblja za obradu prijava, koordinirao je s Pentagonom kako bi potvrdio zaposlenje kandidata i eliminisao neke od koraka koji se zahtijevaju od kandidata. Ali, navodi se u izvještaju, moglo se učiniti više.

Na primjer, u izvještaju se navodi da je ključna pozicija koja nadgleda proces posebnih imigrantskih viza doživjela česte promjene i upražnjena radna mjesta

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG