Linkovi

Preminuo Bill Richardson, bivši ambasador SAD u UN, koji je radio na oslobađanju zatočenih Amerikanaca


Arhiv - Bill Richardson
Arhiv - Bill Richardson

Preminuo je Bill Richardson, demokratski guverner Novog Meksika u dva mandata i američki ambasador pri UN-u koji je svoju postpolitičku karijeru posvetio radu na oslobađanju Amerikanaca zatočenih u inostranstvu. Imao je 75 godina.

Richardsonov centar za globalni angažman, koji je on osnovao i vodio, objavio je u subotu da je umro u snu u svom domu u Chathamu, Massachusetts.

"Čitav je svoj život živio služeći drugima - uključujući vrijeme u vladi i kasniju karijeru pomažući u oslobađanju ljudi koji su držani kao taoci ili nepravedno zatočeni u inostranstvu", rekao je Mickey Bergman, potpredsjednik Centra. "Svijet je izgubio prvaka za one koji su nepravedno držani u inostranstvu, a ja sam izgubio mentora i dragog prijatelja."

Prije izbora 2002. za guvernera, Richardson je američki ambasador u UN-u i sekretar za energetiku u vrijeme administracije Billa Clintona, i služio je 14 godina kao kongresmen predstavljajući sjeverni Novi Meksiko.

Richardson je također putovao svijetom kao neslužbeni diplomatski posrednik u rješavanju problema, pregovarajući o oslobađanju talaca i američkih vojnika iz Sjeverne Koreje, Iraka, Kube i Sudana.

Pregovarao je s tko je tko od američkih protivnika, uključujući iračkog diktatora Saddama Husseina. Bila je to uloga u kojoj je Richardson uživao, jednom se opisavši kao "neformalni podtajnik za razbojnike".

Richardson se 2008. kandidirao za demokratsku nominaciju za predsjednika u nadi da će postati prvi hispanoamerički predsjednik u zemlji. Odustao je od utrke nakon četvrtog mjesta na kokusu u Iowi i primarnim izborima u New Hampshireu.

Richardson je bio jedini hispanoamerički guverner tijekom svoja dva mandata. Guvernerstvo je opisao kao "najbolji posao koji sam ikada imao".

"To je najzabavnije. Možete učiniti najviše. Vi postavljate dnevni red", rekao je Richardson.

Kao guverner, Richardson je 2009. godine potpisao zakon kojim se ukida smrtna kazna. On je to nazvao "najtežom odlukom u svom političkom životu" jer je ranije podržavao smrtnu kaznu.

XS
SM
MD
LG