Linkovi

Izvori Reutersa: Xi Jinping vjerovatno ne dolazi samit G-20 u Indiji


Predsjednik Kine Xi Jinping
Predsjednik Kine Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping vjerovatno će preskočiti samit lidera G-20 u Indiji sljedeće sedmice, rekli su za Reuters izvori upoznati s tim pitanjem u Indiji i Kini.

Dva indijska zvaničnika, jedan diplomata sa sjedištem u Kini i jedan zvaničnik koji radi za vladu druge zemlje G-20 rekli su da će premijer Li Qiang predstavljati Peking na sastanku od 9. do 10. septembra u New Delhiju.

Glasnogovornici indijskog i kineskog ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Samit u Indiji smatran je mjestom na kojem bi se Xi mogao sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je potvrdio svoje prisustvo, jer dvije supersile nastoje stabilizirati odnose narušene nizom trgovinskih i geopolitičkih tenzija.

Xi se posljednji put sastao s Bidenom na marginama samita G-20 na Baliju u Indoneziji prošlog novembra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio da neće putovati u New Delhi i da će poslati ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Očekivanje susreta Xija i Bidena potaknuto je nizom najviših američkih zvaničnika koji su posljednjih mjeseci posjetili Peking, uključujući i posjetu ministrice trgovine Gine Raimondo ranije ove sedmice.

Još jedan predstojeći samit koji se planira za razgovore licem u lice između dvojice lidera je sastanak lidera azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku 12. i 18. novembra.

Xi je, međutim, prošle sedmice prisustvovao sastanku lidera BRICS grupe velikih ekonomija u usponu - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u Južnoj Africi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG