Linkovi

Idalia, kao tropska oluja, prelazi na Atlantik nakon što je pogodila Floridu


Florida, 30. august 2023.
Florida, 30. august 2023.

Tropska oluja Idalia donijela je u četvrtak jaku kišu u američku državu Sjevernu Karolinu, dan nakon što je oluja pogodila Floridu kao snažan uragan.

Nacionalni centar za uragane je izvijestio o široko rasprostranjenim poplavama u obalnim područjima Sjeverne Karoline, a očekuje se da će središte oluje preći na Atlantik kasnije tokom dana.

Idalia, i dalje kao tropska oluja, mogla bi otići do Bermuda. Ostrvo se u srijedu suočilo s kišama zbog još jedne oluje, uragana Franklin.

Idalia je dovela do nestanka struje za skoro 500.000 potrošača na Floridi i susjednoj Georgiji, dok je poplavila obalna područja Floride i izazvala najmanje jedan tornado u Južnoj Karolini.

Oluja se spustila na kopno sa vjetrovima od oko 200 kilometara na sat.

Vlasti su izvijestile da su najmanje dvije osobe poginule u saobraćajnim nesrećama na Floridi uzrokovanim vremenskim prilikama, dok je Georgija izvijestila o jednom smrtnom slučaju povezanom s olujom.

U pripremi za napore spašavanja i popravke, aktivirano je oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde, a više od 30.000 komunalnih radnika stajalo je po strani uoči dolaska oluje.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su iz Associated Pressa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG