Linkovi

Rusija kaže da je srušila ukrajinski dron koji je letio prema Moskvi


Vatrogasci su u srijedu, 30. augusta 2023. gasili požar nakon ruskog raketnog napada na Kijev, Ukrajina.
Vatrogasci su u srijedu, 30. augusta 2023. gasili požar nakon ruskog raketnog napada na Kijev, Ukrajina.

Ruski zvaničnici rekli su u četvrtak da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila ukrajinski dron koji je letio prema Moskvi.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je dron uništen iznad okruga Voskresenski.

Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve, rekao je na Telegramu da nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Ukrajina je u srijedu pokrenula val napada dronovima usmjerenih na šest ruskih regija, uključujući i udar na aerodrom u blizini granice Rusije s Estonijom i Latvijom. Taj dron je oštetio četiri vojna transportna aviona Il-76, koji mogu nositi tešku mašineriju i trupe, javila je ruska novinska agencija Tass, citirajući zvaničnike za vanredne situacije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ruska vojska nesumnjivo analizirati "kako je to urađeno kako bi se preduzele odgovarajuće mere za sprječavanje ovih situacija u budućnosti".

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da se Ukrajina oslanja na stranu pomoć jer dronovi "jednostavno ne bi mogli preletjeti toliku udaljenost bez pažljivo istraženih informacija sa zapadnih satelita".

U međuvremenu, moskovske snage gađale su Kijev dronovima i projektilima, kako su ukrajinski zvaničnici opisali kao "masovni, kombinovani napad" u kojem su dvije osobe poginule ruševinama koje su padale.

Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva, opisao je ruski napad na ukrajinski glavni grad kao najveći od proljeća, čak i kada je ukrajinska protuzračna odbrana oborila više od 20 dronova i projektila.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a, agencije AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG