Linkovi

Meta se bori protiv kineske operacije koja hvali Kinu i kritikuje SAD


Meta je u utorak saopćila da je ukinula hiljade Facebook naloga koji su bili dio raširene kineske operacije neželjene pošte na mreži koja pokušava prikriveno podstaći Kinu i kritizirati Zapad.

Kampanja, koja je postala poznata kao "Spamouflage", bila je aktivna na više od 50 platformi i foruma, uključujući Facebook, Instagram, TikTok, YouTube i X, ranije poznat kao Twitter, prema izvještaju Mete.

„Procjenjujemo da je to najveća, iako neuspješna i najplodnija operacija tajnog utjecaja za koju danas znamo u svijetu”, rekao je voditelj obavještajne službe Meta Global Threat Intelligence Ben Nimmo.

„I uspjeli smo povezati Spamouflage s pojedincima povezanim s kineskom policijom.”

Više od 7.700 Facebook naloga zajedno sa 15 Instagram naloga je uklonjeno u, kako je Meta opisao, najvećoj akciji uklanjanja podataka na platformama tehnološkog giganta.

„Prvi put smo bili u mogućnosti da povežemo ove mnoge grupe zajedno kako bismo potvrdili da svi idu na jednu operaciju”, rekao je Nimmo.

Mreža je obično objavljivala pohvale za Kinu i njenu provinciju Xinjiang i kritike na račun Sjedinjenih Država, zapadne vanjske politike i kritičare kineske vlade, uključujući novinare i istraživače, navodi se u izvještaju Meta.

Operacija je nastala u Kini, a njene mete su uključivale Tajvan, Sjedinjene Države, Australiju, Britaniju, Japan i svjetsku publiku koja govori kineski.

Facebook ili Instagram nalozi ili stranice identificirane kao dio „velike i plodne operacije tajnog utjecaja” uklonjene su zbog kršenja Meta pravila protiv koordiniranog obmanjivanja na njihovim platformama.

XS
SM
MD
LG