Linkovi

Biden u Vijetnamu u septembru u potrazi za tješnjim vezama


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden će posjetiti Vijetnam idućeg mjeseca kako bi se sastao s najvišim zvaničnicima i razgovarao o pitanjima u rasponu od tehnologije i ekonomije do regionalne stabilnosti i klimatskih promjena, želeći učvrstiti veze u regionu nad kojom se nadvija Kina.

Biden će se 10. septembra u Hanoju sastati s generalnim sekretarom Komunističke partije Nguyen Phu Trongom i drugim najvišim vijetnamskim čelnicima prije putovanja na Aljasku, gdje će obilježiti godišnjicu terorističkog napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001., navela je Bijela kuća.

Washington želi unaprijediti odnose s Hanojem smatrajući ga ključnim partnerom u regionu u trenutku zategnutih odnosa sa Pekingom.

Vijetnam, u međuvremenu, mora odvagnuti reakciju svog moćnog susjeda dok Kina postaje sve nametljivija.

Bidenova administracija nastoji da ojača američke odnose u Aziji, a Biden će u Vijetnam stići iz Indije, gdje bi trebao boraviti između 7. i 10. septembra i prisustvovati summitu G20.

On neće prisustvovati sastancima Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) početkom sljedećeg mjeseca, već tamo šalje potpredsjednicu Kamalu Harris.

Dok je u Hanoju, Biden i vijetnamski zvaničnici će razgovarati o produbljivanju veza dviju zemalja, kao i o jačanju "vijetnamske ekonomije usmjerene na tehnologiju i inovacije", rekla je Bijela kuća nakon što je Biden ranije ovog mjeseca najavio planove za to putovanje.

Vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je izvijestilo da će posjeta ojačati vijetnamsko-američke odnose.

Međusobne posjete će "razviti bilateralne odnose na održiv, sadržajan i dugoročan način pridonoseći miru, stabilnosti i saradnji u regionu i u svijetu", rekao je u izjavi portparol ministarstva vanjskih poslova, Pham Thu Hang.

Washington je fokusiran na Vijetnam kao ključnog regionalnog partnera, pogotovo jer sjećanje na doba Vijetnamskog rata sve više blijedi.

Biden i Trong razgovarali su telefonom u martu, a američki državni sekretar Antony Blinken posjetio je državu jugoistočne Azije mjesec dana kasnije.

SAD je najveće vijetnamsko izvozno tržište, a dva bivša neprijatelja ove godine slave 10. godišnjicu "sveobuhvatnog partnerstva".

Trong, najmoćnija osoba u Vijetnamu, prošle godine je postao prvi strani čelnik koji se susreo sa predsjednikom Xijem Jinpingom u Pekingu nakon što je kineski čelnik osigurao historijski treći mandat.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG