Linkovi

Escobar se sastao sa ministrom odbrane BiH i posjetio Memorijalni centar u Potočarima


Gabriel Escobar tokom sastanka sa ministrom odbrane Zukanom Helezom
Gabriel Escobar tokom sastanka sa ministrom odbrane Zukanom Helezom

U sklopu posjete BiH, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sastao se u ponedjeljak sa ministrom odbrane Zukanom Helezom, a u utorak je posjetio Memorijalni centar u Potočarima.

U saopštenju Ministarstva odbrane se kaže kako je Escobar iskazao „snažnu podršku BiH i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjenica da državne institucije kontinuirano funkcionišu”.

„Naglasio je da su SAD privržene BiH kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje, te da napredak u oblasti reforme odbrane može služiti kao primjer i svim drugim reformskim procesima. Također je istakao činjenicu da su pripadnici Oružanih snaga BiH i van granica BiH izuzetno cijenjeni i poštovani, te da stoje rame uz rame sa kolegama iz zemalja članica NATO-a”, kaže se u saopštenju.

Ministar Helez, prema saopštenju, je rekao: „Izuzetno cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD-a u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost stabilnosti i prosperitetu BiH”.

Bilo je govora o ratu u Ukrajini i posljedicama, kao i o važnim pitanjima od zajedničkog interesa za obje zemlje, poput euroatlantskog puta BiH i učešča Oružanih snaga BiH u međunarodnim aktivnostima, stoji u saopštenju.

„SAD u velikoj mjeri pomažu jačanje odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH. Posebno smo vam zahvalni za pomoć u oblasti obuke naših kadrova, u opremanju novim terenskim vozilima i helikopterima, podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije, deminerskom bataljonu i Centru za obuku za operacije podrške miru”, rekao je ministar Helez, kako se navodi o saopštenju Ministarstva odbrane.

Danas, zajedno sa američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem, Escobar je u posjeti Memorijalnom centru Potočari, gdje se susreo sa direktorom Centra Emirom Suljagićem.

„SAD ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima”, rekao je Escobar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG