Linkovi

Studija: Kina glavni dobavljač važnih komponenti za ruske dronove


Ukrajinska vojska osvetljava nebo u potrazi za dronovima koje je Rusija lansirala na Kijev
Ukrajinska vojska osvetljava nebo u potrazi za dronovima koje je Rusija lansirala na Kijev

Kina je glavni dobavljač ključnih komponenti za ruske dronove koji se koriste protiv Ukrajine, izvještava Međunarodna radna grupa za sankcije protiv Rusije.

Grupom kopredsjedavaju Andriy Yermak, šef Ureda predsjednika Ukrajine, i bivši američki ambasador Michael McFaul, direktor Freeman-Spogli instituta za međunarodne studije.

Rusija se u velikoj mjeri oslanja na komponente strane proizvodnje, posebno na mikroelektroniku u tri modela bespilotnih letjelica koje se koriste za napad na Ukrajinu.

Prema studiji, 67% isporuka komponenti za dronove dolazi iz Kine, dok 17% njih ide preko Hong Konga u Rusiju. Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati učestvuju sa 5% i 2% komponenti,.

Komponente proizvedene u Japanu, Južnoj Koreji, Švicarskoj i drugim zemljama, uključujući procesore, čipove, tranzistore i druge vitalne komponente, također su pronađene u dronovima.

"Rusija je izuzetno aktivna u korištenju bespilotnih letjelica za masovne napade na infrastrukturu, civilne i vojne ciljeve u Ukrajini, tako da je veoma uznemirujuće vidjeti da važne komponente za proizvodnju neprijateljskih bespilotnih letjelica dolaze iz različitih zemalja, uključujući saveznike Ukrajine. Ovo pitanje zahtijeva naš zajednički trenutni odgovor. Moramo poduzeti sveobuhvatne mjere kako bismo spriječili agresora da upotrijebi kritične komponente za nastavak neprijateljstava na ukrajinskom tlu", rekao je Yermak.

Stručnjaci grupe pozvali su proizvođače da učine više kako bi spriječili Rusiju da pristupi njihovim proizvodima dok zaobiđu ekonomske sankcije.

Također je preporučeno vladama da istraže kompanije koje se ne pridržavaju politike sankcija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG