Linkovi

Francuska zabranjuje nošenje abaje u državnim školama


Džamija u Parizu
Džamija u Parizu

Francuska će djeci u državnim školama zabraniti nošenje abaje, široke haljine pune dužine koju nose neke muslimanke, najavio je u nedjelju, 27. avgusta, francuski ministar obrazovanja uoči početka nove školske godine.

"Odlučio sam da se abaja više ne može nositi u školama. Kada uđete u učionicu, ne biste trebali moći prepoznati religiju učenika samo gledajući ih", rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal u intervjuu za TV kanal TF1, prenio je Reuters.

Francuska, koja je nametnula strogu zabranu vjerskih znakova u državnim školama otkako su zakoni iz 19. stoljeća uklonili svaki tradicionalni katolički utjecaj iz javnog obrazovanja, borila se s ažuriranjem smjernica za rješavanje pitanja koja se tiču sve veće muslimanske manjine.

Godine 2004. zabranila je nošenje marama u školama, a nošenje velova u javnosti 2010, razljutivši neke u muslimanskoj zajednici koja broji oko pet miliona pripadnika.

Zakon iz marta 2004. zabranio je "nošenje znakova ili odjeće kojom učenici pokazuju vjersku pripadnost" u školama. To uključuje velike križeve, židovsku kipu i islamske marame.

Obrana sekularizma je poklič u Francuskoj koji odjekuje u cijelom političkom spektru, od ljevičara koji podržavaju liberalne vrijednosti prosvjetiteljstva do glasača krajnje desnice koji traže bedem protiv rastuće uloge islama u francuskom društvu.

Eric Ciotto, čelnik oporbene desničarske stranke Republikanci, pozdravio je ovu vijest.

No Clementine Autain iz ljevičarske oporbene stranke "Francuska nepokorena" osudila je ono što je opisala kao "policijski nadzor nad odjećom".

XS
SM
MD
LG