Linkovi

Australija: Poginula tri američka marinca, a 20 povrijeđeno u padu letjelice


Bolničari guraju nosila nakon pada američkog vojnog aviona u Darwinu, 27. august 2023. (AUSTRALIAN BROADCASTING CORPORATION/via Reuters TV/Handout via) REUTERS

Letjelica marinaca Sjedinjenih Američkih Država srušila se u nedjelju na sjevernoaustralijskom ostrvu, pri čemu su tri marinca poginula, a 20 je povrijeđeno tokom vojne vježbe.

Tri marinca su poginula u padu letjelice Bell Boeing V-22 Osprey na otok Melville, a pet od 23 marinca u teškom stanju prebačeni su u 80 kilometara dalji kopneni grad Darvin na bolničko liječenje, navodi se u saopštenju marinaca.

Uzrok nesreće je pod istragom, dodaje se u saopštenju.

Australijski premijer Anthony Albanese rekao je da se letjelica srušila tokom vježbe Predators Run, u kojoj učestvuju vojske Sjedinjenih Država, Australije, Indonezije, Filipina i Istočnog Timora.

„Naš fokus kao vlade i ministarstva odbrane je u velikoj mjeri da obezbijedimo svaku podršku i pomoć u ovom teškom trenutku”, dodao je.

U vježbama učestvuje 2.500 vojnika. V-22 Osprey koji se srušio jedna je od dvije letjelice koje su nedjelju letjele iz Darwina u Melville, rekao je Murphy.

SAD i Australija, ključni saveznici na Pacifiku, posljednjih godina pojačavaju vojnu saradnju suočeni sa sve odlučnijom Kinom.

Četiri australska vojnika poginula su prošlog mjeseca tokom velikih bilateralnih vježbi kada se njihov helikopter srušio u okean kod obale Queenslanda.

XS
SM
MD
LG