Linkovi

Kremlj odbacuje krivicu za nesreću u kojoj je poginuo Prigožin


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Kremlj je u petak odbacio optužbe da je odgovoran za avionsku nesreću u kojem se, kako se navodi, nalazio prvi čovjek Wagnera Jevgenij Prigožin.

„Sada naravno ima mnogo spekulacija u vezi sa padom aviona i tragičnom smrću putnika, uključujući Jevgenija Prigožina. Naravno, na Zapadu se te spekulacije iznose pod određenim uglom i to je potpuna laž”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Na pitanje agencijeAP da li je Kremlj dobio zvaničnu potvrdu o Prigožinovoj smrti, Peskov se pozvao na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina dan ranije.

„Rekao je da će biti urađene sve neophodne forenzičke analize, uključujući genetsko testiranje. Zvaničan zaključak će biti objavljen kada bude spreman”, rekao je Peskov.

Prethodno je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov kritikovao američkog predsjednika Joea Bidena zato što je rekao da nije iznenađen što je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći, i da „nema mnogo toga u Rusiji iza čega ne stoji Putin”. Rjabkov je Bidena optužio za kršenje diplomatskih normi.

Avion koji je prevozio osnivača privatne vojne kompanije Wagner i šest drugih putnika srušio se u srijedu ubrzo poslije poletanja iz Moskve sa tročlanom posadom, saopštila je ruska uprava civilnog vazduhoplovstva.

Spasioci su pronašli 10 tijela, a ruski mediji su se pozvali na anonimne izvore u Wagneru koji su rekli da je Prigožin mrtav.

Međutim, nije bilo zvanične potvrde.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG