Linkovi

SAD vjeruju da će dogovor sa Iranom rezultirati puštanjem pet američkih državljana


Jake Sullivan
Jake Sullivan

Sjedinjene Države vjeruju da će sporazum sa Iranom na kraju osloboditi pet američkih državljana, rekao je u utorak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, ali je nije ponudio vremenski okvir.

Iran je 10. augusta četiri državljanina Sjedinjenih Država iz zatvora poslao u kućni pritvor, gdje su se pridružili petoj osobi koja je već bila u kućnom pritvoru, u prvom koraku dogovora prema kojem bi se odmrznulo 6 milijardi dolara iranskih sredstava u Južnoj Koreji, a petorici bi na kraju bilo dopušteno napuste zemlju.

"Vjerujemo da se stvari odvijaju u skladu s dogovorom koji smo postigli s Iranom. Nemam tačan vremenski okvir jer postoje koraci koji se još trebaju razviti. Ali vjerujemo da to ostaje na pravom putu", rekao je Sullivan.

Iranski Amerikanci kojima je dopušteno da napuste zatvor Evin uključuju biznismena Siamaka Namazija (51) i Emada Shargija (58), kao i ekologa Morada Tahbaza (67), koji također ima britansko državljanstvo. Identitet četvrtog američkog državljanina koji je izašao iz zatvora nije javno objavljen, kao ni petog koji je već bio u kućnom pritvoru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG