Linkovi

Prigožin objavio prvi video nakon pobune, nagovještava da je u Africi


Jevgenij Prigožin u video objavljenom na Telegramu, 21. august 2023.
Jevgenij Prigožin u video objavljenom na Telegramu, 21. august 2023.

Vođa ruske plaćeničke paravojne grupe Wagner, Jevgenij Prigožin objavio je u ponedjeljak svoje prvo video obraćanje otkako je vodio kratkotrajnu pobunu krajem juna, pojavljujući se u snimci - vjerovatno snimljenoj u Africi - na Telegram kanalima povezanim s Wagnerom, piše Reuters.

Na snimci se vidi Prigožin kako stoji u pustinjskom području u kamuflaži i s puškom u rukama. U daljini je više naoružanih muškaraca i kamionet.

Reuters nije uspio locirati niti potvrditi datum videa, ali komentari Prigožina i neke objave na pro-Wagnerovim kanalima sugeriraju da je snimljen u Africi.

"Temperatura je +50, sve kako želimo. Wagner PMC čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom. Pravda smo i sreća za afričke ljude, a noćna mora za ISIS ["Islamska država"] i Al-Kaidu i druge gangstere", kaže Prigožin u videu.

Zatim je rekao da Wagner vrbuje ljude i da će ta grupa "ispuniti postavljene zadatke".

Video je popraćen brojem telefona za one koji se žele pridružiti grupi.

Budućnost Wagnera i Prigožina nejasna je otkako je krajem juna vodio kratku pobunu protiv ruskog odbrambenog establišmenta, a Kremlj je naveo da će on i neki od njegovih boraca, koji su se borili u nekim od najžešćih bitaka u Ukrajini, otići za Bjelorusiju.

Nakon pobune, neki Wagnerovi borci su se preselili u Bjelorusiju i tamo počeli obučavati vojsku.

U komentarima objavljenim krajem jula, Prigožin je također rekao da je Wagner spreman dodatno povećati svoju prisutnost u Africi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG