Linkovi

Zelenski: Holandija i Danska poslaće 42 američka borbena aviona F-16


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensi i holandski premijer Mark Rutte šetaju blizu F-16, u Eindhovenu, Holandija, 20. avgusta 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensi i holandski premijer Mark Rutte šetaju blizu F-16, u Eindhovenu, Holandija, 20. avgusta 2023.

Tokom posjete Holandiji, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je "historijsku" najavu Danske i Holandije kao prvih zemalja koje će donirati avione F-16 Ukrajini čije su snage u kontraofanzivi.

„Čini me ponosnim što će Danska, zajedno sa Holandijom, donirati borbene avione F-16 Ukrajini u borbi za slobodu protiv Rusije i njene besmislene agresije”, rekao je Zelenski nakon posjete holandskoj zračnoj bazi s premijerom Markom Rutteom.

Zelenski je rekao da će F-16 biti važna motivacija za snage njegove zemlje koje vode tešku kontraofanzivu protiv Rusije.

Nakon najave ukrajinski predsjednik se uputio u Dansku u posjetu premijerki Mette Frederiksen.

Ukrajina kaže da su ovi moderni američki borbeni avioni neophodni da bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusa.

Isporuka moćnih borbenih aviona američke proizvodnje ovisit će o tome koliko brzo će ukrajinske posade i infrastruktura biti spremni za njih, rekao je Rutte Zelenskom.

Zelenski je na svom Telegram kanalu rekao da će Ukrajina dobiti 42 aviona, ali Holandija i Danska, u zajedničkoj izjavi u kojoj su najavljivale isporuke, nisu navele brojke.

„F-16 neće odmah pomoći u ratnim naporima. To je ionako dugoročna obaveza Holandije”, rekao je Rutte. „Želimo da budu aktivni i operativni što je prije moguće. … Ne u narednih mjesec dana, to je nemoguće, ali nadamo se ubrzo nakon toga”, rekao je.

Holandska i danska vlada također su uključene u koaliciju koja radi na obuci ukrajinskih pilota za upravljanje naprednim borbenim avionima.

XS
SM
MD
LG