Linkovi

U ruskom napadu na Černihiv ubijeno najmanje sedam osoba, uključujući jedno dijete


Posljedice ruskog raketnog napada na Černihiv
Posljedice ruskog raketnog napada na Černihiv

U ruskom raketnom napadu u subotu ubijeno je najmanje sedam osoba, uključujući šestogodišnje dijete, a 129 je povrijeđeno u blizini centralnog trga u ukrajinskom gradu Černihiv, oko 145 kilometara sjeverno od Kijeva.

Projektil je pao dok su ljudi išli u crkvu da proslave vjerski praznik. Dvanaestero ranjenih su djeca, a 10 policajci, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je video u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram koji prikazuje mučne slike nakon napada, uključujući tijelo u automobilu okruženo krhotinama.

"Ruski projektil pogodio je tačno u centar grada, u našem Černihivu. Trg, politehnički univerzitet, pozorište", napisao je Zelenski tokom posjete Švedskoj kako bi razgovarao o novom paketu vojne pomoći od više od 313 miliona dolara iz te nordijske zemlje.

Tokom svoje prve posjete Stockholmu od ruske invazije na Ukrajinu, Zelenski je od švedskog premijera Ulfa Kristerssona zatražio borbene avione Gripen švedske proizvodnje kako bi pomogao Ukrajini da pojača svoju protuzračnu odbranu.

Švedska vlada je u junu saopštila da će ukrajinskim pilotima dati priliku da testiraju njen mlaznjak koji je proizveo Saab, ali također navodi da su joj potrebni svi njeni avioni za odbranu švedske teritorije.

Zelenski je u subotu rekao da su ukrajinski piloti počeli obuku u avionima.

Tokom zajedničkog brifinga za novinare, Kristersson nije komentarisao Gripene, ali je osudio ruski raketni napad na Černihiv.

Švedska je promijenila svoju davno uspostavljenu politiku vojne nesvrstanosti kako bi podržala Ukrajinu oružjem i drugom podrškom u ratu protiv Rusije. Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u i u procesu je pridruživanja alijansi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG