Linkovi

Protesti ispred Zavoda u Pazariću nakon zlostavljanja štićenika


Protesti ispred Zavoda u Pazariću nakon zlostavljanja štićenika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Više od stotinu građana okupilo se u subotu ispred Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, povodom ovosedmičnog slučaja fizičkog zlostavljanja jednog od štićenika zavoda.

„Mislim sve najgore o slučaju iz Zavoda u Pazariću, ogorčena sam. Prije nekoliko godina, djeca su u ovom Zavodu vezana za radijator, a koliko znam, niko za to nije odgovarao. Sada je pretučeno moje, naše djece, jer ja u tom djetetu vidim svoje dijete”, kaze za Glas Amerike Džemka Šabanić iz Sarajeva, majka 25-godišnjakinje s poteškoćama u razvoju.

“Najviše se plašim - šta poslije nas? Ja sam na tabletama od kako se ovo desilo. Nije dovoljna kazna što je osoba koja je tukla dijete otpuštena, zašto nije uhapšena? Zakazao je kompletan sistem, a roditelji trebaju biti sistem. U zavodu trebaju raditi osobe koje imaju empatiju prema djeci”, govori majka Džemka.

Okupljeni ispred Zavoda su željeli iskazati podršku svim osobama koje borave u ustanovi i njihovim porodicama. Fokus na rad Zavoda je stavljen prije nekoliko dana, kada je u javnost dospio videosnimak na kojem jedna uposlenica zlostavlja štićenika. Ona je otpuštena i bit će pokrenuta krivična prijava, ministar rada i socijalne politike Fedeacije BiH Adnan Delić je pozvao i na kažnjavanje osobe koja je snimala nasilje.

Majka djeteta s poteškoćama u razvoju Amina Alajin smatra da je sistem potpuno zakazao.

„Svaki roditelj u zlostavljanom djetetu vidi svoje dijete. Svaki sistem je bolji od ovoga. Već sada razmišljam da s porodicom idem iz BiH. Najviše me dotuklo kada sam pročitala da se resorni ministar pita zašto izlazimo na proteste. Zlostavljanje se pravda činjenicom da uposlenici imaju niske plate. Ja sam zdravstveni radnik i nezaposlena sam. Ovo je nedopustivo”, rekla je Amina.

Iz Unije osoba i organizacija osoba s invaliditetom FBiH traže hitnu smjenu direktora Zavoda Samira Suljagića.

„Tražimo smjenu direktora jer smatramo da je odgovoran za dešavanja, a reakcija nadležnih je izostala. Otkaz uposlenice nije rješenje problema. Zahtjev za njegovu smjenu ćemo uputiti Vladi FBiH i da poduzmu kratkoročne mjere. Tražit ćemo i tematsku sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će tema biti problemi osoba s invaliditetom. Tražit ćemo i zaštitu novinara i uposlenika koji je snimio videosnimak. Zviždači ne smiju biti kažnjeni, iako FBiH nema zakon o zaštiti zviždača”, rekao je za Glas Amerike Vahidin Nurkić u ime Unije.

Protesti su protekli mirno kako se ne bi uznemiravali štićenici Zavoda. Prije četiri godine, u javnost su dospjele fotografije iz istoga Zavoda na kojima su korisnici vezani za radijator.

XS
SM
MD
LG