Linkovi

Ruski napadi na ukrajinsku luku na Dunavu, oštećeni silosi i skladišta žitarica


Uništen silos za žitarice od ruskog napada bespilotnim letjelicama, luka na Dunavu blizu Odese, 16. august
Uništen silos za žitarice od ruskog napada bespilotnim letjelicama, luka na Dunavu blizu Odese, 16. august

Silosi i skladišta žitarica oštećeni su rano u srijedu u napadima ruskih dronova na jednu od ukrajinskih riječnih luka na Dunavu, rekao je guverner južne regije Odese, Oleh Kiper.

"Ruski teroristi su dva puta napali regiju Odesa napadnim bespilotnim letjelicama. Glavna meta je luka i žitna infrastruktura na jugu regije", rekao je Kiper na Telegramu.

Nije precizirao koja je luka napadnuta.

Ukrajina ima dvije glavne luke na rijeci Dunav - Reni i Izmail. Obje su već bile meta napada.

Ukrajinske dunavske luke činile su oko četvrtinu izvoza žitarica prije nego što se Rusija povukla iz sporazuma o sigurnom prolazu za izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

One su od tada postale glavna izlazna ruta, a žito se šalje u rumunjsku crnomorsku luku Constanta za daljnju otpremu.

Ruski napad na luku Izmail povećao je globalne cijene hrane početkom augusta.

Ukrajina je početkom juna pokrenula protuofanzivu protiv ruskih snaga na jugu i jugoistoku zemlje. Nakon više od dva mjeseca operacije, Kijev je vratio niz sela, ali niti nijedno veće naselje, priznajući da je napredak sporiji od željenog. Kao razlog navode snažnu i dobro utvrđenu rusku odbranu te manjak oružja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG