Linkovi

Britanija: Uhapšene tri osobe osumnjičene da su špijunirale za Rusiju


Ilustracija
Ilustracija

Tri osobe osumnjičene da su špijunirale za Rusiju u Velikoj Britaniji uhapšene su i optužene u sklopu veće nacionalno-sigurnosne istrage, javlja BBC.

Osumnjičenici su bugarski državljani koji navodno rade za ruske sigurnosne službe.

Protivteroristički detektivi londonske policije, zaduženi za pitanja špijunaže, pritvorili su ih u februaru na temelju zakona o službenim tajnama.

Optuženi su za posjedovanje identifikacionih dokumenata s neprimjerenom namjerom i navodno su ih imali znajući da su lažni.

Dokumenti uključuju pasoše, lične karte i druge isprave iz Velike Britanije, Bugarske, Francuske, Italije, Španije, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Češke.

Ove osobe u Britaniji žive već tri godine radeći na raznim poslovima i boraveći u nizu nekretnina u predgrađima.

Britanska protivteroristička policija javno govori o sve većoj količini vremena utrošenog na sumnju u državne prijetnje i špijunažu, posebno u vezi s Rusijom.

Njihova zabrinutost uslijedila je nakon incidenata posljednjih godina koji uključuju operacije ruske obavještajne službe u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ruski operativci su 2018. pokušali ubiti bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju u Salisburyju, Wiltshireu, koristeći smrtonosni nervni agens novičok. Njih dvoje, kao i detektiv Nick Bailey, liječili su se u bolnici i jedva preživjeli.

Kasnije te godine, stanovnica Dawn Sturgessa, koja nije bila povezana sa slučajem Skripalj, umrla je nakon što je bila izložena nervnom agensom koji je bio ostavljen u Wiltshireu u bočici parfema.

Ruski obavještajac Aleksandar Litvinjenko umro je u Londonu 2006. nakon što su ga otrovale ubice koje su radile za Rusiju.

XS
SM
MD
LG