Linkovi

Charlie Kaufman: Za dobar film i scenarij potrebno je govoriti istinu


Charlie Kaufman, u okviru 29. Sarajevo Film Festivala, u ponedjeljak je održao Masterclass u Bosanskom kulturnom centru. (Izvor: SFF)
Charlie Kaufman, u okviru 29. Sarajevo Film Festivala, u ponedjeljak je održao Masterclass u Bosanskom kulturnom centru. (Izvor: SFF)

Američki scenarista, redatelj i producent Charlie Kaufman, u okviru 29. Sarajevo Film Festivala, u ponedjeljak je održao Masterclass u Bosanskom kulturnom centru.

Baš kako ga i opisuju filmski kritičari, kao autora nekonvencionalnih filmova i ambicioznog narativnog stila, govorio je o nastanku svojih netipičnih scenarija za filmove te potvrdio narativ filmske industrije da nije prosječni holivudski scenarista.

Oscarom nagrađeni film „Adaptacija”, za koji Kaufman potpisuje scenarij, bit će prikazan u sklopu festivalskog programa Open Air.

Uloge u filmu su ostvarili holivudski glumci Nicolas Cage, Meryl Streep i Chris Cooper, britanska glumica Tilda Swinton i indijanski glumac Jay Tavare. Kaufmanu će biti uručeno priznanje Počasno Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Scenaristička karijera Charlieja Kaufmana započela je na kultnom klasičnom sitcomu „Get a life” iz ranih 1990-ih, a najveći dio tih godina je proveo radeći komedije i skečeve na televiziji prije nego što je prešao u filmsku industriju.

Publici u Sarajevu je kazao kako u filmovima nastoji prikazati ljudsku prirodu u stvarnom obliku te da ima obavezu govoriti istinu, što je, prema njegovim riječima, svrha postojanja. Na pitanje da li tokom pisanja scenarija proživljava trenutke koje je zamislio za film te da li se poistovjećuje s glumcima i radnjom, Kaufman je rekao kako je njegov jedini cilj publici predstaviti istinu.

„Nemam tipičine momente katarze i poistovjećivanja kao i ostali scenaristi. Sretan sam ako publici uspijem predstaviti istinu. To je moj posao i jedini cilj. Dešavanja iz prošlosti pokušavam staviti u kontekst sadašnjosti ili budućnosti. Prošlost, na svoj način, predstavljam kao fikciju”, rekao je američki scenarista i redatelj.

Pažnju filmskog svijeta Kaufman je privukao 1999. godine scenarijem „Biti John Malkovich” u kojemu protagonist otkriva portal koji vodi u glavu istoimenog glumca. Glavne uloge su ostvarili John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener, te John Malkovich koji glumi fikcionaliziranu verziju samog sebe.

Film je prihvaćen kao jedan od najoriginalnijih filmova 90-ih godina, a zbog originalnosti scenarija, podjednako je hvaljen od publike i kritike, što mu je donijelo brojne nagrade i nominacije, uključujući tri nominacije za Oscara: najbolji originalni scenarij, najbolji redatelj i najbolja ženska sporedna uloga.

Baš kao i u svojim scenarijima, Kaufman je na sarajevskom Masterclassu napravio jasnu komparaciju između umjetnosti i zabave. Na pitanje gdje je linija između ova dva pojma, Charlie je naveo da se publici film ne smije predstavljati kao proizvod.

„Za mene su pojmovi umjetnost i zabava, baš kao i istina i glupost. Film nije proizvod i ne bismo ga trebali 'prodavati'. To nije istina i ne može biti umjetnost. Na taj način iskazujemo ogromno nepoštovanje prema publici koja je osjetljiva na takve stvari. Oni žele razmišljati, a ne biti razočarani. Žele misliti o onome što gledaju. Osoba koja stvara film i koja ga gleda moraju biti povezane. Scenaristi ne smiju publici 'stavljati' stvari u mozak. To je toksično”, poručio je Kaufman.

Publika na Masterclassu je imala priliku pogledati isječak iz filma „I am thinking of ending things”, zasnovan na romanu Iaina Reida, koji je Kaufman režirao. Rekao je da je najveći izazov na tom filmu bila adaptacija romana po kojem je rađen.

S redateljem Spikeom Jonzeom, osim filmova „Biti John Malkovich” i Adaptacija", uradio je i „Ispovijedi opasnog uma”. Sva tri filma su zahtijevali vrhunsku glumu, za što su i nagrađeni Zlatnim globusom i Oscarom, te drugim nagradama po američkim i svjetskim festivalima.

Filmski analitičari smatraju da njegovi filmovi povezuju likove i neobične i situacije u kojima se ti likovi pronalaze, kao i situacije koje su rezultat njihovih unutrašnjih sukoba.

Iz organizacije Sarajevo Film Festivala navode da će nakon 15 godina, na najvećoj regionalnoj filmskoj smotri ugostiti jednog od najznačajnijih svjetskih scenarista i reditelja i odati mu priznanje za njegov rad i posvećenost filmskoj umjetnosti.

„Charlie Kaufman je po svemu poseban filmaš čiji nas filmovi s puno humora potiču na ozbiljno razmišljanje o ljudskom postojanju. On je istinski vizionar, a njegovo filmsko naslijeđe je neosporno s obzirom na to da je film 'Biti John Malkovich uvršten na 74. mjesto WGA-ove liste 101 najbolji scenarij svih vremena, a filmovi 'Adaptacija' i 'Eternal sunshine of the spotless mind', nalaze se na WGA-ovoj listi 101 najbolji scenarij 21. vijeka”, navode iz SFF-a.

XS
SM
MD
LG