Linkovi

Niger: Vođe državnog udara spremni da procesuiraju svrgnutog predsjednika


General Abdourahmane Tiani, kojeg su vođe puča proglasili novim šefom države Nigera.

Lideri državnog udara u Nigeru rekli su kasno u nedjelju da su spremni da procesuiraju svrgnutog predsjednika Nigerije Mohameda Bazuma zbog "veleizdaje" i "podrivanja sigurnosti" zemlje.

Glasnogovornik hunte pukovnik Amadou Abdramane, govoreći na državnoj televiziji, rekao je da je vojni režim "prikupio potrebne dokaze za krivično gonjenje pred nadležnim nacionalnim i međunarodnim vlastima svrgnutog predsjednika i njegovih domaćih i stranih saučesnika za veleizdaju i podrivanje unutrašnje i vanjske sigurnosti Nigera".

Bazoum je svrgnut nakon vojnog preuzimanja vlasti u Nigeru prošlog mjeseca. Ovo je sedmi državni udar u zapadnoj i centralnoj Africi u tri godine.

Bazoum i njegova porodica zadržani su u podrumu svoje kuće. Predsjednik je rekao da nema struju skoro 10 dana i da mu nije dozvoljeno da se viđa sa familijom, prijateljima niti da unese zalihe hrane u kuću. Bazouma je u subotu pregledao doktor.

Bazouma je "danas posetio svog doktora", rekao je član ljekarskog tima za AFP u subotu, dodajući da je ljekar donio i hranu za Bazouma, njegovu ženu i sina.

"On je dobro, s obzirom na situaciju", dodao je izvor.

Neke informacije su pristigle od AFP-a, AP-a i Reutersa.
XS
SM
MD
LG