Linkovi

Niger: Vođe državnog udara spremni da procesuiraju svrgnutog predsjednika


General Abdourahmane Tiani, kojeg su vođe puča proglasili novim šefom države Nigera.
General Abdourahmane Tiani, kojeg su vođe puča proglasili novim šefom države Nigera.

Lideri državnog udara u Nigeru rekli su kasno u nedjelju da su spremni da procesuiraju svrgnutog predsjednika Nigerije Mohameda Bazuma zbog "veleizdaje" i "podrivanja sigurnosti" zemlje.

Glasnogovornik hunte pukovnik Amadou Abdramane, govoreći na državnoj televiziji, rekao je da je vojni režim "prikupio potrebne dokaze za krivično gonjenje pred nadležnim nacionalnim i međunarodnim vlastima svrgnutog predsjednika i njegovih domaćih i stranih saučesnika za veleizdaju i podrivanje unutrašnje i vanjske sigurnosti Nigera".

Bazoum je svrgnut nakon vojnog preuzimanja vlasti u Nigeru prošlog mjeseca. Ovo je sedmi državni udar u zapadnoj i centralnoj Africi u tri godine.

Bazoum i njegova porodica zadržani su u podrumu svoje kuće. Predsjednik je rekao da nema struju skoro 10 dana i da mu nije dozvoljeno da se viđa sa familijom, prijateljima niti da unese zalihe hrane u kuću. Bazouma je u subotu pregledao doktor.

Bazouma je "danas posetio svog doktora", rekao je član ljekarskog tima za AFP u subotu, dodajući da je ljekar donio i hranu za Bazouma, njegovu ženu i sina.

"On je dobro, s obzirom na situaciju", dodao je izvor.

Neke informacije su pristigle od AFP-a, AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG