Linkovi

41 žrtva u brodolomu migranata na Mediteranu


Tunisia Migrants
Tunisia Migrants

Četrdeset i jedan migrant poginuo je u brodolomu prošle sedmice u središnjem Mediteranu, izvijestila je u srijedu novinska agencija Ansa, pozivajući se na izvještaje preživjelih koji su upravo stigli do talijanskog ostrva Lampedusa.

Ansa je saopštila da su četiri osobe koje su preživjele brodolom rekle spasiocima da se nalaze u čamcu u kojem je bilo 45 ljudi, uključujući troje djece.

Brod je krenuo u četvrtak ujutro iz tuniskog Sfaksa, žarišta u migrantskoj krizi, ali se prevrnuo i potonuo nakon nekoliko sati, rekli su preživjeli.

Preživjeli - tri muškarca i žena iz Obale Slonovače i Gvineje - rekli su da ih je spasio teretni brod i potom prebačeni na brod italijanske obalske straže.

Obalska straža nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Nejasno je da li su vijesti koje je dala Ansa povezana s dva brodoloma o kojima je obalska straža izvijestila u nedjelju, navodeći da se oko 30 ljudi vodi kao nestalo.

Obalska straža je također rekla da je pronašla 57 preživjelih i dva tijela, usljed medijskih izvještaja da je najmanje jedan od potopljenih brodova krenuo iz Sfaxa u četvrtak.

Odvojeno, tuniske vlasti saopćile su u ponedjeljak da su u nedjelju izvukle 11 tijela iz brodoloma u blizini Sfaxa, dok se 44 migranta i dalje vode kao nestali u tom potonuću.

Italija je do sada ove godine primila oko 93.700 migranata morem, prema posljednjim ažuriranim podacima ministarstva unutrašnjih poslova u ponedjeljak, u poređenju sa 44.700 u istom periodu 2022.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG