Linkovi

Poginulo najmanje 28 osoba nakon što je voz izletio iz šina u Pakistanu


Željezničke nesreće su česte u Pakistanu državi sa zastarjelim sistemom pruga
Željezničke nesreće su česte u Pakistanu državi sa zastarjelim sistemom pruga

Najmanje 28 osoba je poginulo u nedjelju, 6. avgusta kada je brzi voz izletio iz šina u južnom Pakistanu, rekao je ministar željeznica te zemlje, dok je vanredno stanje proglašeno u lokalnim bolnicama koje se bore da prihvate na desetine povrijeđenih.

Željezničke nesreće su česte u ovoj državi sa zastarjelim sistemom pruga, koja ima skoro 7.500 kilometara željeznice, a ona godišnje prevozi više od 80 miliona putnika, izvještava AFP.

"Ovo je zaista velika nesreća", rekao je novinarima ministar Kavadža Saad Rafik.

Rafik je rekao da je najmanje hiljadu putnika bilo na Hazara Ekspresu kada je izletio sa šina na dijelu pruge na kojem nisu prijavljeni problemi.

"Moguća su dva razloga – mehanički kvar, ili je neko napravio kvar, moguća je sabotaža", kazao je Rafik, dodavši da će biti provedena istraga.

Nesreća se desila kod željezničke stanice Sahara, u blizini grada Navabšah u južnoj provinciji Sind.

Osam vagona je ispalo iz šina u nesreći, navode lokalni mediji.

Hazara Ekspres je putnički voz koji svakodnevno putuje iz lučkog grada Karačija na jugu, i vozi se 33 sata do Havelijana, u provinciji Kiber Pahtunkva, oko 1.600 kilometara sjeverno.

U junu 2021. godine dva voza su se sudarila kod Daharkija u proviniciji Sind, u čemu je poginulo najmanje 65 osoba, a oko 150 je bilo povrijeđeno.

Najmanje 75 putnika je nastradalo u požaru na ekspres vozu Tezgam u oktobru 2019, dok je u sudaru dva voza u Gotkiju 2005. godine nastradalo više od 100 osoba.

XS
SM
MD
LG