Linkovi

Samit o Ukrajini u Džedi bez konkretnih rješenja


Žena i dječak prolaze pored stambene zgrade uništene u ruskim napadima u Borodjanki, Ukrajina, 2. avgusta 2023.
Žena i dječak prolaze pored stambene zgrade uništene u ruskim napadima u Borodjanki, Ukrajina, 2. avgusta 2023.

Saudijska Arabija je, nastojeći da stekne globalni uticaj, bila u subotu domaćin sastanka o Ukrajini na kojem su se predviđali "ne laki" razgovori, po riječima predstavnika Kijeva koji smatra da Rijad ističe ulogu sila bliskih Moskvi.

Sastanak koji je počeo popodne 5. avgusta u Džedi, na obali Crvenog mora, završen je u subotu uveče poslije višesatnih govora delegacija i dugačke diskusije iza zatvorenih vrata, rekli su učesnici, prenosi AFP.

Kao što se i očekivalo, završna deklaracija nije izdata, ali je jedan evropski izvor izvijestio o zajedničkom stavu o ključnim tačkama, posebno o poštovanju ukrajinskog "teritorijalnog integriteta i suvereniteta" koji mora biti "u srcu svakog mirovnog sporazuma".

Po riječima diplomata, sastanak je trebalo da okupi skoro četrdeset zemalja, izuzev Rusije, a Kijev je bio pokretač tih razgovora koji su vođeni u Džedi, na obali Crvenog mora.

Blizak i Moskvi i Washigtonu, Rijad je posebno želeo da na skupu ugosti Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, nove svetske sile i članice BRIKS-a, u kojem je i Rusija, a koje, za razliku od Zapada, nisu stale na stranu Ukrajine, a ipak ne podržavaju ni rusku invaziju pokrenutu februara 2022.

"Kina je aktivno učestvovala i bila je pozitivna u pogledu ideje o novom sastanku", rekao je evropski izvor poslije sastanka.

"Međusobno se približavaju napori da se stvore uslovi za valjane pregovore (...) Da li današnji sastanak stvara ove uslove? Očigledno ne. To je dugoročan napor", izjavio je francuski diplomatski izvor.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG