Linkovi

Tennessee: Dvojica izbačenih poslanika, koji se bore za kontrolu oružja, osvojila ista mjesta na izborima


Justin Pearson i Justin Jones (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)
Justin Pearson i Justin Jones (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)

Dvojica poslanika demokrata koji su bili izbačeni iz skupštine Tennesseea početkom godine, nakon što su razbijesnili republikansku većinu protestima protiv oružanog nasilja, pobijedili su na posebnim izborima u četvrtak i odslužiće mandate do kraja.

Justin Pearson i Justin Jones su obojica porazila republikanske rivale, kako bi osvojili ponovo svoja poslanička mjesta, prenosi AP.

Republikanci su u Predstavničkom domu u aprilu izglasali da ih izbace jer su prekršili pravila ponašanja tako što su započeli protest ispred Doma.

Njihovo izbacivanje i protest dobili su pažnju cijele nacije, pošto su se dogodili nakon što je napadač ubio troje djece i troje odraslih u napadu na školu u Nashvilleu, glavnom gradu. Treća predstavnica demokrata u Domu, Gloria Johnson također se pridružila protestima, ali je uspjela da izbjegne izbacivanje iz parlamenta.

Samo u nekoliko dana, lokalni zvaničnici u okruzima u kojima su Pearson i Jones glasali su da se oni vrate na svoja mjesta. Pearson koji ima 28 godina predstavlja okrug u Memphisu, a Jones koji ima 27, u Nashvilleu. Obojica su pobijedila na primarnim izborima sa preko 90 odsto glasova, i njihovi okruzi su većinski demokratska.

Republikanci, koji su izbacili dvojicu poslanika, naveli su da je njihovo ponašanje remetilo rad tijela i da je prekršilo pravila. Demokrate, zajedno sa predsjednikom Joeom Bidenom, koji ih je primio u Bijeloj kući u aprilu, naveli su da je izbacivanje nedemokratsko i da je ostavilo ljude koji su ih izabrali u najvećim gradovima Tebnesseea bez predstavnika.

XS
SM
MD
LG