Linkovi

Rusija: Novi ukrajinski napadi dronovima na Moskvu


Pogled na oštećenu zgradu u poslovnoj četvrti Moskva City, 1. august 2023.
Pogled na oštećenu zgradu u poslovnoj četvrti Moskva City, 1. august 2023.

Ruski zvaničnici saopštili su da je protivvazdušna odbrana u utorak oborila nekoliko ukrajinskih bespilotnih letjelica koje su ciljale Moskvu, a olupina jedne bespilotne letjelice pogodila je višespratnicu u ruskoj prijestolnici.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je na Telegramu da je zgrada ista ona koju je pogođena u nedjelju.

U napadu u utorak nije bilo povrijeđenih.

Ukrajinske bespilotne letjelice više puta su u julu pogodile region glavnog grada Rusije, otkrivajući ranjivost Moskve dok se ruski rat u Ukrajini odvlači u svoj 18. mjesec.

Napadi, uključujući onaj od utorka, uključivali su gađanje poslovnog kvarta Moskva-City nekoliko milja zapadno od Kremlja, što je izazvalo nervozu među tamošnjim poslodavcima i zaposlenima.

Tehnološki gigant Yandex, koji ima kancelarije širom ruske prijestolnice, uključujući i Moskvu-City, zatražio je od zaposlenih da napuste kancelarije noću kada su napadi na rusku prijestolnicu obično događaju.

Sjedinjene Države ne ohrabruju niti omogućavaju napade unutar Rusije, rekao je koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u ponedjeljak za CNN.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG