Linkovi

Ruskom antiratnom aktivisti zabranjen ulaz u Srbiju


Peter Nikitin, Članovi Ruskog demokratskog društva protive se invaziji i organizovali su i mirovne skupove u Srbiji.
Peter Nikitin, Članovi Ruskog demokratskog društva protive se invaziji i organizovali su i mirovne skupove u Srbiji.

Antiratnom aktivisti i osnivaču Ruskog demokratskog društva u Srbiji Peteru Nikitinu 13. jula je zabranjen ulazak u Srbiju.

Kako je Nikitin rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE), odluka da mu je odbijen ulazak u Srbiju uručena mu je na beogradskom aerodromu.

Prema rečima Nikitina, u dokumentu kojim mu je odbijen ulazak piše da je protiv njega "na snazi zaštitna mjera udaljenja, mjera bezbjednosti protjerivanja stranca, odnosno zabrana ulaska u Srbiju".

"Nema nikakvog drugog obrazloženja, niti mi policija daje bilo koje drugo objašnjenje. Ja ću podnijeti žalbu protiv ovoga, neću mrdati sa aerodroma dok me ne puste da uđem u državu, ili nasilno ne deportuju", rekao je on.

Kako kaže, na aerodromu je zadržan po povratku sa godišnjeg odmora, u ranim jutarnjim satima 13. jula.

"Oko pola jedan iza ponoći na pasoškoj kontroli mi je oduzet pasoš i rekli su mi da čekam. Više puta sam pitao šta se dešava, Četiri sasta kasnije su mi rekli da su dobili nalog od Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) da ne smijem u zemlju", dodao je on.

Nikitin je državljanin Holandije, ali naglašava da u Srbiji živi od 2016. godine.

U Srbiji mu je odobreno stalno nastanjenje.

"Tu su mi i dvoje djece koji su srpski državljani. Ja nemam gdje da idem, moj dom je ovde, u Srbiji", istakao je on.

Rusko demokratsko društvo, čiji je jedan od osnivača Nikitin, je udruženje ruske dijaspore u Srbiji, koja nakon ruske invazije na Ukrajinu broji desetine hiljada Rusa.

Članovi Ruskog demokratskog društva protive se invaziji i organizovali su i mirovne skupove u Srbiji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG