Linkovi

Najmoderniji američki nosač aviona u Splitu


Ilustrativna fotografija - Nosač aviona Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država(SAD) Gerald R. Ford
Ilustrativna fotografija - Nosač aviona Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država(SAD) Gerald R. Ford

Najnoviji i najmoderniji nosač aviona Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gerald R. Ford, s posadom od 4.600 mornara, u posjetu je Hrvatskoj.

Usidren je pred splitskom lukom, i to je treći brod američke ratne mornarice koji je unazad 18 mjeseci posjetio Split.

"Naša nazočnost ovdje pokazuje našu odlučnost i predanost napretku prema miru i stabilnosti u regiji. To je dobrodošla prilika za naše posade kako bi uživali u prekrasnoj zemlji i doživjeli hrvatsku kulturu, ali i kako bismo zajedno s ključnim saveznikom gradili snažan odnos Sjedinjenih država i Hrvatske, koji se temelji na zajedničkim vrijednostima", rekao je admiral Erik J. Eslich, zapovjednik borbene skupine nosača aviona Gerald R. Ford novinarima.

Ovaj nosač aviona najnovije generacije ima pogon od dva nuklearna reaktora s četiri osovine.

Dug je 332,84 metra, širok 40,84 metra, dok mu je širina pilotne palube 78,03 metra. Dostiže brzinu veću od 30 čvorova. Od naoružanja ima Evolved Sea Sparrow Missile, Rolling Airframe Missile, Close-in Weapons System (CIWS) sa 75 letjelica. Može ploviti dvadesetak godina bez obnove goriva, a njegova izgradnja koštala je 12,8 milijardi dolara. Ime je dobio po 38. američkom predsjedniku Geraldu R. Fordu, koji je tu dužnost obavljao od 1974. do 1977. godine.

Brod je isplovio iz Norfolka u Sjedinjenim Državama u svibnju, boravili su prvo u norveškim vodama, a prošlog tjedna ušli su u Sredozemlje. Pred splitsku luku stigao je u nedjelju 25. lipnja kasno navečer, a za sada nije poznato koliko dugo će se ovdje zadržati. Mornari s nosača i pratećih brodova već su krenuli u obilazak Splita i okolice, a očekuje se i posjete brodu hrvatskih vojnih i civilnih dužnosnika.

Borbena skupina nosača aviona Gerald R. Ford dio je Šeste američke flote sa sjedištem u Napulju, koja upravlja američkim pomorskim snagama u područjima Američkog zapovjedništva za Europu (USEUCOM) i Zapovjedništva SAD-a za Afriku (AFRICOM).

Prije nosača aviona Gerald R. Ford Sredozemnim morem patrolirao je američki nosač aviona George W. Bush, koji je Split posjetio u studenom prošle godine, a u veljači iste godine posjetio ga je nosač aviona Harry S. Truman. U srpnju 2021. godine u Splitu je boravio zapovjedni broj Šeste flote Mount Whitney.

Šesta flota od 2011. godine u riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac" obavlja i remonte i modernizaciju svojih brodova.

Uz brodove američke ratne mornarice hrvatske luke posjećuju i brodovi drugih partnerskih zemalja članica NATO-a, poput britanskog razarača Defender i francuske fregate "La Provence" u listopadu prošle godine. U travnju prošle godine Dubrovnik su posjetili zapovjedni brod Stalne skupine NATO protuminskih brodova , španjolski "Meteoro" i njemački minolovac "Bad Rappenau".

XS
SM
MD
LG