Linkovi

SAD pružaju do 500 miliona dolara vrijedne dodatne pomoći Ukrajini


Ukrajinska zastava vijori se na spaljenoj prodavnici u selu koje je Ukrajina nedavno ponovo zauzela u Storoževu, Ukrajina, 23. juna 2023. (VOA/Yevhenii Shynkar)
Ukrajinska zastava vijori se na spaljenoj prodavnici u selu koje je Ukrajina nedavno ponovo zauzela u Storoževu, Ukrajina, 23. juna 2023. (VOA/Yevhenii Shynkar)

Sjedinjene Države obezbjeđuju do 500 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, kažu tri američka zvaničnika za Glas Amerike, u paketu za koji se očekuje da će uključivati još 55 oklopnih vozila Stryker i Bradley.

Jedan zvaničnik, koji je razgovarao sa Glasom Amerike pod uslovom anonimnosti uoči očekivanog objavljivanja paketa u utorak, rekao je da najnovija pomoć također uključuje municiju za raketne sisteme zemlja-vazduh Patriot, zajedno sa više raketa za ukrajinske raketne sisteme visoke pokretljivosti artiljerije (HIMARS ).

Drugi zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti rekao je za Glas Amerike da će paket pomoći Ukrajini obezbijediti veliki broj torpeda Bangalore - eksplozivnih punjenja postavljenih unutar povezanih cijevi koje mogu ukloniti prepreke.

Zvaničnik je rekao da se manji broj torpeda Bangalore do sada pokazao "izuzetno korisnim" za Ukrajinu.

Čini se da haos unutar Rusije tokom vikenda nije doveo do promjena na bojnom polju tokom tog perioda.

"Wagner [Snage Grupe] su se možda pomaknuli, ali minska polja i druge prepreke nisu", rekao je drugi zvaničnik.

Kada bude objavljen, najnoviji paket pomoći će označiti 41. odobreno predsjedničko povlačenje vojne opreme iz zaliha Ministarstva odbrane od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Moskva je početkom ove godine započela obnovljenu ofanzivu na Ukrajinu koja je zastala, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je potvrdio da je u toku masovna kontraofanziva Kijeva.

Ruske snage provele su mjesece snažno utvrđujući svoje položaje unutar Ukrajine, čineći kontraofanzivu Kijeva još težom za izvođenje.

"Teže je ići u napad nego u odbranu", rekao je Bradley Bowman, viši direktor Centra za vojnu i političku moć pri Fondaciji za odbranu demokratija.

XS
SM
MD
LG