Linkovi

'Ponosno zajedno' - četvrta Povorka ponosa u Sarajevu


Četvrta parada ponosa u Sarajevu "Ponosno zajedno", 24.06.2023.
Četvrta parada ponosa u Sarajevu "Ponosno zajedno", 24.06.2023.

Šetnjom kroz centar Sarajeva započela je četvrta povorka ponosa pod motivom "Ponosno zajedno".

Uz značajnu podršku građana, ali i jake mjere sigurnosti, LGBTIQ+ zajednica Povorku ponosa vidi kao način zajednice da bude vidljivija u društvu, te da se kroz aktivistički čin šetnje skrene pažnja na probleme i potrebe s kojima LGBTIQ+ osobe suočavaju.

"Prvu i važnu promjenu koju je povorka donijela jeste da danas niko u ovoj državi ne može reći da LGBTIQ+ osobe ne postoje. Naša vidljivost kroz povorku je pokazala da su LGBTIQ+ osobe sastavni dio ovog društva i da su to uvijek i bile", poručili su organizatori i organizatorice Povorke.

Povorku ponosa podržao je i dio akademske zajednice u Sarajevu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Asim Mujkić za Radio Slobodna Evropa kaže da je izuzetno važno podržati sve ono što se tiče borbe za ljudska prava i slobode.

"To treba stalo ponavljati. Mi smo ovdje žrtve uskraćivanja ljudskih prava i sloboda, na najrazličitije načine. Posebno je važno podržati borbu za prava manina. Najbolje je biti danas uz ove ljude i podržati ih uz borbi protiv diskriminacije", rekao je Mujkić.

Profesor Asim Mujkić
Profesor Asim Mujkić

Vanja Šunjić iz organizacionog odbora Povorke kaže da žele poslati poruku da savezništvo treba biti beskompromisno, da mora biti javno, a ne u četiri zida.

"Moramo se ujediniti na svim frontovima borbe. Svi zajedno kroz povorku ponosa tematiziramo sve primjere obespravljenosti", kazala je Šunjić.

Ovogodišnju povorku podržao je i muzičar i umjetnik Srđan Jevđević zvani Gino, inače frontmen benda Kultur Shock.

Srđan Jevđević
Srđan Jevđević

"Sloboda je kad smo vi slobodni. Sloboda je pravo. Sloboda je objektivna kategorija.
Ono što nema nikakve veze s ličnim mišljenjem. Sloboda je nešto s čime se rodimo i s čime treba da umremo", poručio je Gino i dodao da nema važnijeg događaja od Povorke ponosa.

Podsjetio je da je još '80-ih u Sarajevo "počeo s LGBTIQ+ pravima i odnekle je bilo lakše tada".

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, došla je na Povorku ponosa, kako kaže, jer misli da je jako važno podržati LGBTIQ+ zajednicu, i to ne samo jedan dan, nego stalno.

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine
Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine

"I ja sam ponosna što se Povorka ponosa održava u BiH, u Sarajevu. Uvjerena sam da će za sve nas doći vrijeme kad će se ovo organizirati kao nešto uobičajeno, i to ne samo u Sarajevu, nego i u Banjoj Luci i Mostaru. Ja mislim da sa svim građanima BiH, koji žive u Sarajevu, ili bilo gdje drugo, i koji su dali podršku ovom događaju treba zahvaliti", poručila je Jurišić u izjavi za RSE.

Na sarajevski pride došao je i Chan iz Kine.

Chan je iz Kine
Chan je iz Kine

"Prvi put sam u Sarajevu. Društvo ovdje nije toliko otvoreno. Iznenađen sam i zato sam došao, da podržim sve ljude ovdje. Ja sam inače iz sjeverne Kine. U Kini također imamo dosta problema, nemamo povorku ponosa tamo", kazao je on za RSE.

Anisa Pračić Šehić iz organizacionog odbora Povorke ponosa ističe da bilježe značajne pomake u odnosu na ranije povorke, najprije jer ove godine povorku štiti manji broj policajaca.

"Bit će jednog dana i mnogo bolje. Cilj nam je da Povorka bude otvorena za sve građane. Širimo savezništvo, želimo da se međusobno volimo, poštujemo i da širimo ljubav, a pobijedmo mržnju", rekla je Pračić Šehić.

Iz LGBTIQ+ zajednice ističu da i dalje žive u izrazito neprijateljskom okruženju gdje se svakodnevno suočavaju sa strahom od nasilja i odbacivanja.

Iz Povorka ponosa ističu nužnost promjena posebno nakon napada na članove i članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci, u martu 2023. godine.

​Iz organizacija koje se bave pravima LGBTIQ+ zajednice upozoravaju da BiH zaostaje za zemljama regije kada je u pitanju donošenje zakona koji bi štitili njihova prava.

Prema posljednjem izvještaju Institucije Ombudsmana za ljudska prava, U BiH od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTIQ osoba. U izvještaju se navodi da je u BiH i dalje prisutan govor mržnje, a rijetki su nositelji i najviših funkcija koji otvoreno istupaju u zaštiti prava ove populacije.

Povorka je zavšena muzičkim programom u centru grada.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG