Linkovi

Protestno pismo Blinkenu zbog muzeja HVO-a na mjestu logora Heliodrom


David Pettigrew
David Pettigrew

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Sjedinjenim Državama poslala je pismo američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu u znak protesta zbog plana izgradnje muzeja HVO-a na nekadašnjem mjestu koncentracionog logora Heliodrom.

Jedan od potpisnika pisma je David Pettigrew, profesor filozofije i studija genocida i holokausta na Univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora studijskog programa o genocidu na Univerzitetu Yale.

„Izgradnja muzeja HVO-a na mjestu koncentracionog logora Heliodrom, te nedavna odvratna izjava ratnog zločinca Darija Kordića, bolni su podsjetnik da međunarodna zajednica nije uspjela uspostaviti strategiju tranzicijske pravde u Bosni koja bi osigurala spomen obilježja žrtvama genocida i drugih ratnih zločina, okončala veličanje osuđenih ratnih zločinaca i spriječila govor mržnje, kako bi se obnovila vladavina prava i preživjeli zaštitili od ponovne traumatizacije”, kaže Pettigrew.

Esad Boškailo, vanredni je profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Arizona u Phoenixu koji je preživio šest ratnih koncentracionih logora u Hercegovini, kaže kako će izgradnja muzeja HVO-a na lokaciji logora Heliodrom dodatno retraumatizirati preživjele.

Boškailo, koautor je knjige „Ranjen i budan: Potraga za smislom nakon terora” o svojim iskustvima u logorima i psihološkim posljedicama ratnih trauma, kaže kako sveprisutno poricanje genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini - kao i glorifikacija tih zločina - drži preživjele i počinitelje u krugu očaja koji blokira stvarno ozdravljenje.

„Nakon trideset godina, nova generacija u Bosni i Hercegovini ne zna ništa o ovim mjestima. Govori im se da na toj lokaciji nisu počinjeni zločini. Izgradnjom Muzeja na mjestu koncentracionog logora Heliodrom prošlost će biti izbrisana, istina zaboravljena, a žrtve izdane. Muzej mora biti zaustavljen”, dodao je on.

XS
SM
MD
LG