Linkovi

Reuters: Stoltenbergu će biti ponuđeno da ostane na čelu NATO-a


 Jens Stoltenberg
 Jens Stoltenberg

Očekuje se da će Jens Stoltenberg biti zamoljen da ostane generalni sekretar NATO-a još godinu, prenosi Reuters neimenovane izvore, zbog toga što se vojni savez ne uspijeva dogovoriti o njegovom nasljedniku uoči samita sredinom jula u Litvaniji.

Stoltenberg, Norvežanin koji je na toj dužnosti proveo devet godina i trebao bi odstupiti krajem septembra, ima široku podršku u savezu i nastavlja biti efikasan vođa, rekao je Reutersu izvor koji je želio ostati anoniman.

"(Bidenova) administracija razmišlja o tome da Stoltenberg ostane još godinu", rekao je američki dužnosnik koji je također želio ostati anoniman.

"Ne čini se da trenutno postoji konsenzus unutar saveza o njegovoj zamjeni."

Izgledi da se od Stoltenberga zatraži produženje mandata po četvrti put povećali su se kako se bliži samit u Vilniusu, a saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva dok NATO nastavlja odgovarati na ruski rat u Ukrajini.

Ko god da bude u toj ulozi, suočava se s dvostrukim izazovima održavanja saveznika na okupu u podršci Ukrajini, dok se istovremeno čuva od bilo kakve eskalacije koja bi NATO direktno uvukla u rat s Rusijom.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace prošle sedmice je izjavio da bi volio taj posao.

S obzirom na to da se neke vlade zalažu za prvu ženu na čelu NATO-a, danska premijerka Mette Frederiksen pojavljuje se kao ozbiljna kandidatkinja.

Američki dužnosnici vjeruju da postoji niz različitih kandidata i da Biden ima visoko mišljenje o svima njima, uključujući i dansku premijerku, rekao je izvor.

Biden vjeruje da je Stoltenberg obavio ogroman posao u izazovnom vremenu, a taj stav zastupaju i mnogi drugi saveznici, dodao je izvor.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG