Linkovi

Pucnjava u školi u Lukavcu: Ranjen nastavnik, uhapšen dječakov otac


Policija u dvorištu škole u Lukavcu kod Tuzle, gdje se desio incident, 14. juni 2023. (Foto: Muhamed Kahrimanović/RSE)
Policija u dvorištu škole u Lukavcu kod Tuzle, gdje se desio incident, 14. juni 2023. (Foto: Muhamed Kahrimanović/RSE)

U Osnovnoj školi u Lukavcu u srijedu se dogodila pucnjava u kojoj je maloljetni učenik ranio prosvjetnog radnika škole, kaže gradonačelnik Lukavca.

Policijska uprava Lukavac navodi kako se pucnjava u školi Lukavac Grad dogodila oko devet sati ujutro i da dječak koji je pucao nema punih 14 godina. Kažu kako su na mjestu incidenta zatekle dijete i odbačeno vatreno oružje i druge predmete.

Dijete se nalazi u policijskim prostorijama u Lukavcu, saopćeno je.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona kažu kako je dječak ispalio više hitaca prema nastavniku, a da ga jedan pogodio.

Pucnjava u školi u Lukavcu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00

U poslijepodnevnim satima je uhapšen dječakov otac zbog, kako navodi Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, sumnje da je počinio krivično djelo zlostavljanje ili zanemarivanje maloljetnika i nezakonitog držanja oružja.

Gradonačelnik Delić je rekao kako nema povrijeđene djece, dok je uposlenik škole primljen u bolnicu u Tuzli sa prostrijelnom ranom na vratu, i u toku je operativni zahvat.

Na konferenciji za novinare, Delić je rekao kako je učeniku koji je pucao ranije izrečena disciplinska mjere premještanja iz škole.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović je rekao kako taj učenik od drugog polugodišta pohađa drugu školu.

Gradonačelnik Delić kaže da su se u vrijeme pucnjave učenici su se nalazili u školi, i kasnije su evakuisani. Pohvalio je reakciju prosvjetnih radnika.

Ministar Omerović je rekao da su se pedagozi i psiholozi stavili na raspolaganje djeci i roditeljima za pomoć.

Nastava u školama u Tuzlanskom kantonu je prekinuta, rekao je ministar.

O motivima pucnjave nije bilo govora na konferenciji za novinare. Lokalne vlasti pozivaju medije da sačekaju da tužioci završe istragu i pruže relevantne zvanične informacije.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je zatražio hitnu reagovanje svih nadležnih kako bi se spriječile tragedije poput jutrošnje u Lukavcu.

Pucnjava u Lukavcu dolazi 40-ak dana poslije smrtonosne pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu.

XS
SM
MD
LG