Linkovi

SAD šalju Ukrajini novu vojnu pomoć, vrijednu 325 miliona dolara


Američki raketni sistem zemlja-zrak Patriot, dio pomoći koje su SAD do sada obezbijedile Ukrajini, fotografisan tokom američko-filipinskih vojnih vežbi severno od Manile, 25. aprila 2023. godine.
Američki raketni sistem zemlja-zrak Patriot, dio pomoći koje su SAD do sada obezbijedile Ukrajini, fotografisan tokom američko-filipinskih vojnih vežbi severno od Manile, 25. aprila 2023. godine.

Sjedinjene Države će Ukrajini isporučiti novi paket vojne pomoći, ukupne vrijednosti od 325 miliona dolara, u koji će biti uključene različite vrste raketa, granata i municije, saopštio je State Department.

Pomoć dolazi u trenutku kada je Ukrajina intenzivirala napade duž linije fronte od 1.000 kilometara, u početnim fazama protuofanzive čiji je cilj ponovno preuzimanje teritorija koji su zauzeli Rusi.

Značajan dio paketa će da bude municija za sisteme koji se smatraju ključnim dijelovima protivvazdušne odbrane: Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-zrak (NASAM), artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS), granate Stingers i Javelin, kao i oklopna borbena vozila Bradley (15) i Stryker (10).

Nova pomoć uključuje i 22 miliona komada municije za pješadijsko oružje i granata, kao i rezervne dijelove, te komunikacionu opremu.

„Sjedinjene Države nastavljaju da stoje uz narod Ukrajine, čiji otpor, hrabrost i solidarnost inspirišu svijet”, naveo je američki državni sekretar Antony Blinken. „Rusija je započela ovaj ničim izazvani rat protiv Ukrajine. Rusija može da ga zaustavi u bilo kojem trenutku, povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i zaustavljanjem brutalnih napada na ukrajinske gradove i ljude.”

Uključujući i ovaj, 40-ti po redu paket pomoći, SAD su do sada Ukrajini proslijedile gotovo 40 milijardi dolara u oružju i drugoj opremi od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

S ozbirom da će oprema iz američkih zaliha biti izdvojena na osnovu specijalnog predsjedničkog ovlaštenja, te za nju nije potrebno odobrenje Kongresa, to omogućava Pentagonu da Ukrajini brzo isporuči oružje.

U tekstu su korištene i informacije agencija AP i Reuters.
XS
SM
MD
LG