Linkovi

Washington vjeruje da će Ukrajina vratiti teritoriju koju je okupirala Rusija


Ukrajinski vojnik gleda iz oklopnog vojnog vozila u oblasti Donjeck, Ukrajina 12. juna 2023. REUTERS/Oleksandr Ratushniak
Ukrajinski vojnik gleda iz oklopnog vojnog vozila u oblasti Donjeck, Ukrajina 12. juna 2023. REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Tokom konferencije za novinare u ponedjeljak u Washingtonu, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su Sjedinjene Države odlučne da maksimiziraju svoju podršku Ukrajini kako bi mogla uspjeti na bojnom polju.

"Robusni" paket političke i praktične podrške Ukrajini, dodao je Blinken, može se očekivati i na predstojećem samitu NATO-a u Vilniusu.

Blinken je rekao da iako je prerano predviđati kuda će ukrajinska kontraofanziva voditi, Washington je uvjeren da će Kijev nastaviti da vraća svoju zemlju koju je okupirala Rusija.

Ukrajina kaže da su od početka svoje kontraofanzive prošle sedmice njene snage oslobodile sedam sela na jugoistoku.

U svom noćnom video obraćanju u ponedjeljak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zabilježio napredak ukrajinskih snaga tokom žestokih borbi i uprkos nepovoljnom vremenu.

"Snaga naših ratnika i dalje daje rezultate", rekao je.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG