Linkovi

Američka ambasada: Osuđujemo užasnu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića


Arhiv - Dario Kordić
Arhiv - Dario Kordić

Američka ambasada u BiH osuđuje izjavu Darija Kordića, pravosnažno presuđenog zbog ratnih zločina u BiH, koji je prilikom jednog razgovora na pitanje da li je vrijedilo zatvora i rata rekao kako bi sve opet ponovio.

"Najoštrije osuđujemo užasnu izjavu osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. Njegova spremnost da ponovi svoje gnusne postupke pokazuje da nema kajanja za zločine koje je počinio. S obzirom na ozbiljnost njegovih komentara, odgovarajuće institucije moraju reagovati", navodi Ambasada na Twitteru.

Ratni komandant Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u BiH i potpredsjednik bivše takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Dario Kordić osuđen je pred Haškim tribunalom 2001. godine na 25 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima. Iz zatvora u Gracu u Austriji pušten je sredinom 2014. godine nakon što je izdržao dvije trećine kazne.

Delegacija Evropske unije u BiH i OHR reagovali su na nedavno objavljeni video snimak na kojem ratni zločinac Kordić na pitanje "da li je vrijedilo zatvora i rata" odgovara da bi "sve ponovio" i da "ni sekunde ne bi zamijenio".

Taj video snimak sa izjavom je prenio N1, navodeći da se ne zna kad ni gdje je nastao snimak.

Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi autentičnost, autora niti lokaciju.

Šef Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) Christian Schmidt pozvao je Tužilaštvo da otvori istragu u tom predmetu, kao i da se provjeri "postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) u slučaju Kordić".

"Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela. Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom", naveo je Schmidt u saopštenju od 12. juna.


U saopštenju Delegacije EU u BiH naglašava se da su iscrpno dokumentovani i dokazani na sudu ratni zločini nad nedužnim civilima zbog kojih je Kordić bio zatvoren.

"To su utvrđene činjenice. Umjesto da razmišlja o životima koje je svojim djelima uništio i posljedicama koje trpe porodice njegovih žrtava, on je odlučio da daje nečuvene komentare koji glorifikuju njegove postupke i produbljuju traumu svih onih koji su pogođeni ratom", ističe se u saopštenju od 12. juna.

Takvi komentari, dodaju iz EU, drže BiH zarobljenu u prošlosti i svi koji se zalažu za istinu, pravdu i istinsko pomirenje treba da ih treba ih u potpunosti osude.

Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije u Bosni i Hercegovini.

Pored drugih, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida zatražili su od predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciele Santana da "iskoristi sve raspoložive mehanizme" kako bi se zaštitile žrtve i kako bi "zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca".

"Danas dobijamo i otvorene prijetnje Darija Kordića: da bi sve ponovio. Molimo Vas da razmotrite mogućnost da se Odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen", navedeno je u zahtjevu Udruženja od 12. juna.

Na izjavu Kordića su 11. juna, pored ostalih, oštro reagovali i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Hrvatsko narodno vijeće u BiH reagovalo je pozivom političkom vrhu Hrvata u Bosni i Hercegovini da se oglase i ograde od Kordićevih izjava.

"Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio", navelo je, između ostalog, Hrvatsko narodno vijeće u BiH.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je za RSE da je 10. juna primilo i uputilo u dalju proceduru prijavu predsjednika Bosanske stranke (BOSS) Mirnesa Ajanovića protiv Kordića i drugih lica "zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima".

Haški tribunal osudio je Darija Kordića na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, srednja Bosna, tokom rata u BiH 1993. i 1994. godine.

Među zločinima zbog kojih je Kordić osuđen je i zločin u selu Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima 32 žene i 11 djece.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG