Linkovi

Rusija uhapsila američkog državljanina zbog optužbi da dila drogu


Moskva
Moskva

Američki muzičar i bivši padobranac uhapšen je u Moskvi pod optužbom za dilanje droge, a njegovo pojavljivanje pred sudom prikazano je na državnoj televiziji.

Ruski sudski sistem imenovao je pritvorenog Amerikanca kao Michaela Travis Leakea (51), koji je ranije bio tekstopisac i muzičar u ruskom rok bendu "Lovi noć" ("Uhvati noć").

Državna televizija Rossiya 24 prikazala ga je kako stoji u sudskom kavezu, dok je REN TV prikazala sliku njegovog pritvora 6. juna u Moskvi, kako leži na podu u gaćama i majici sa rukama vezanim iza leđa.

"Dana 10. juna 2023. Okružni sud u Moskvi Hamovniki izveo je mjeru zabrane jednog američkog državljanina", navodi se u saopštenju moskovskih sudova opće nadležnosti u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Bivši padobranac i muzičar, koji je optužen da je vodio posao dilera droge u koji su uključeni mladi ljudi, ostat će u pritvoru do 6. avgusta 2023. godine."

Nije bilo jasno da li Leake ima advokata. Reuters nije uspio doći do Leakea za komentar jer je bio u ruskom pritvoru. Poruke bendu u kojem je bio uključen ostale su bez odgovora.

REN TV je saopštila da je u Leakeovom stanu pronađena sumnjiva supstanca.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je: "Svjesni smo izvještaja o nedavnom hapšenju jednog američkog državljanina u Moskvi", dodajući da kada je američki državljanin pritvoren u inostranstvu, Ministarstvo "traži konzularni pristup što je prije moguće i radi na pružanju svih potrebnih konzularna pomoć."

Glasnogovornik nije rekao da li su američki zvaničnici još imali konzularni pristup Leakeu.

Ruska novinska agencija Interfax javila je da bi se Leake, ako bude proglašen krivim, mogao suočiti sa zatvorskom kaznom do 12 godina.

Izvor koji je tražio da ne bude identifikovan zbog osjetljivosti situacije rekao je Reutersu da rok grupa kojoj je on bio nije svirala koncert od 2019. godine.

Kada je Leake u početku došao u Moskvu, radio je kao profesor engleskog i pomagao je u prevođenju pjesama za ruske bendove.

Od početka rata u Ukrajini u februaru prošle godine Sjedinjene Države su u više navrata govorile svojim građanima da napuste Rusiju zbog rizika od proizvoljnog hapšenja ili uznemiravanja od strane ruskih agencija za provođenje zakona.

Prošlog decembra, američka košarkaška zvijezda Brittney Griner puštena je na slobodu poslije razmjene zatvorenika, nakon što je osuđena na devet godina zatvora zbog posjedovanja elektronskih cigareta koja sadrže ulje kanabisa - koje je zabranjeno u Rusiji - nakon sudskog procesa koji je Washington označio lažnim.

Paul Whelan, bivši američki marinac, služi 16-godišnju kaznu u ruskoj kaznenoj koloniji nakon što je osuđen zbog optužbi za špijunažu za koje Washington također kaže da su lažne.

Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, američki državljanin, uhapšen je u martu pod optužbom za špijunažu koju on, Journal i Washington negiraju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG