Linkovi

Ukrajina u protuofanzivi vratila dva sela u Donjeckoj oblasti, tvrdi Kijev


Ukrajinski vojnici stoje ispred ukrajinske zastave na lokaciji koja je navedena kao Blahodatne, Donjecka oblast, 11. juni 2023.
Ukrajinski vojnici stoje ispred ukrajinske zastave na lokaciji koja je navedena kao Blahodatne, Donjecka oblast, 11. juni 2023.

Ukrajina je saopštila da su njeni vojnici pod svoju kontrolu vratili dva sela koja su na jugoistoku zemlje okupirale ruske snage, što su prva oslobođena mjesta otkako je Kijev ove sedmice započeo protuofanzivu.

Ukrajinske trupe saopštile su da su zauzele Neskučne i Blagodatne 10. i 11. juna, postavljajući fotografije na društvenim mrežama iz centra sela, što Radio Slobodna Evropa ne može da potvrdi.

"Vidimo prve rezultate protuofanzivnih djelovanja, lokalizirane rezultate", rekao je na televiziji Valerij Šeršen, glasnogovornik ukrajinskog vojnog sektora Tavria.

Kazao je da se selo Blagodatne nalazi na rubu Donjecke i Zaporiške oblasti, nekoliko kilometara južno od sela Velika Novosilka, koje je pod ukrajinskom kontrolom.

Vojni blogeri kažu da ukrajinske snage sada napadaju sljedeća dva sela na jugu, Makarivka i Urozhayne, duž puta koji na kraju vodi do periferije Mariupolja udaljenog 130 kilometara.

Međutim, ukrajinske snage koje se kreću u tom pravcu tek treba da dođu do jako utvrđenih ruskih linija, koje se nalaze oko 10 kilometara južno od trenutnih borbi, napominju stručnjaci.

Rusija je, međutim, tvrdila da je odbila ukrajinske napade, a nedavno je objavila fotografije uništenih oklopnih vozila koje je NATO dao Ukrajini.

XS
SM
MD
LG