Linkovi

Predsjednik Južne Afrike izvještava Xija o afričkom mirovnom planu za Ukrajinu


Translation result
Kineski predsjednik Xi Jinping šeta sa južnoafričkim predsjednikom Cyrilom Ramaphosom prije njihovog sastanka u Pretoriji, Južna Afrika, 24. jula 2018.
Translation result Kineski predsjednik Xi Jinping šeta sa južnoafričkim predsjednikom Cyrilom Ramaphosom prije njihovog sastanka u Pretoriji, Južna Afrika, 24. jula 2018.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa izvijestio je kineskog lidera Xi Jinpinga o predstojećoj posjeti afričkih lidera Rusiji i Ukrajini u pokušaju da se okončaju neprijateljstva, saopštilo je u subotu južnoafričko predsjedništvo.

Kineski državni emiter javio je da su dvojica lidera imali telefonski razgovor u petak. U saopćenju, južnoafričko predsjedništvo je navelo da je Ramaphosa rekao Xiju da je primijetio mirovni plan koji je predložila Kina i potvrdio podršku afričkih lidera inicijativama usmjerenim na mirno rješavanje sukoba.

„Predsjednik Xi Jinping pohvalio je inicijativu afričkog kontinenta i priznao uticaj koji je sukob imao na ljudske živote i sigurnost hrane u Africi”, navodi se u saopštenju predsjedništva.

Različiti mirovni prijedlozi za okončanje rata pojavili su se u različitim prijestolnicama jer je rat raselio milione ljudi, podigao cijene hrane i narušio svjetski prosperitet.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učinio je veliki pritisak da se dodvori Globalnom jugu, terminu koji se koristi za regione Latinske Amerike, Afrike i Azije, prošlog mjeseca kao odgovor na mirovne poteze nekih od njegovih članica. Stav Ukrajine za bilo koji mirovni sporazum je da se sve ruske trupe moraju povući sa njene teritorije.

Ramaphosa je 16. maja najavio afrički mirovni plan, čiji detalji nisu objavljeni. Mirovni plan podržavaju i lideri Senegala, Ugande, Egipta, Republike Kongo i Zambije.

Tokom razgovora u petak, Ramaphosa i Xi su također razgovarali o samitu zemalja u razvoju Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike (BRICS), čiji će domaćin u augustu biti Južna Afrika. Južna Afrika je saopćila da razmatra pravne opcije ako ruski predsjednik Vladimir Putin, predmet naloga za hapšenje za ratne zločine, prisustvuje samitu BRICS-a.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za Putinom u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, a Južna Afrika bi kao članica MKS-a bila obavezna da ga uhapsi ako prisustvuje samitu u Johanesburgu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG