Linkovi

Kremlj zabranjuje zapadnim novinarima prisustvo na ekonomskom forumu u Rusiji


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u Kremlju u Moskvi
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u Kremlju u Moskvi

Kremlj je saopštio 3. juna da prisustvo novinara iz "neprijateljskih zemalja" neće biti dozvoljeno na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Forum u Sankt Peterburgu održava se od 1997. godine i mnogi zvaničnici ga smatraju ruskim odgovorom na Svjetski ekonomski forum koji je održan u Davosu.

Zapadnim novinarima do sada nije bio zabranjen pristup forumu na ovaj način, prenosi Reuters.

"Ovaj put je zaista odlučeno da se ne akredituju kuće iz neprijateljskih zemalja", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

"Neprijateljske zemlje" je definicija koju Moskva koristi da opiše one koji su je sankcionisali zbog rata u Ukrajini.

Reutersovom moskovskom birou organizatori foruma su u petak rekli da je akreditacija njegovim novinarima ukinuta nakon što su u četvrtak dobili raniju potvrdu o akreditaciji.

Reuters je tražio pismeno pojašnjenje, ali još uvijek ga nisu dobili.

Kada je Rusija bila u procvatu 2000-ih, veliki zapadni investitori i investicioni bankari hrlili su na forum, navodi Reuters dodajući da su posljednjih godina zapadnjake zamijenili kineski i arapski investitori.

Putin je ranije rekao da se Rusija okreće Kini i azijskim silama jer je Zapad pokrenuo, kako kaže, ekonomski i hibridni rat protiv Rusije sa ciljem da rasparča zemlju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG