Linkovi

Sjedinjene Države kreću u vakcinaciju ugroženog kondora


Kalifornijski kondor
Kalifornijski kondor

Sjedinjenje Američke Države odobrile su vakcinaciju kalifornijskog kondora, kojem prijeti izumiranje usljed pojave visokopatogenog tipa virusa ptičje gripe H5N1. Ovo je prvi put da je Amerika odobrila vakcinaciju bilo koje ptice protiv visokopatogene ptičje gripe.

Američki dužnosnici odobrili su vakcinaciju ugroženog kalifornijskog kondora (Gymnogyps californianus) protiv tipa ptičje gripe H5N1 koja se širi globalno, kako bi se spriječilo izumiranje ovih rijetkih ptica.

Prema pisanju AP-a, stručnjaci su zabrinuti da bi visokopatogeni soj ptičje gripe mogao dodatno utjecati na kondore, brzim širenjem preko državnih granica, oko proljetne migracije. Zagovornici zaštite okoliša pozvali su saveznu vladu da ubrza odobrenja za vakcinu, koja bi se davala kondorima u divljini i u zatočeništvu.

Zagovornici zaštite kondora, među kojima je i Centar za biološku raznolikost, upozorili su u pismu da ptičja gripe H5N1 ugrožava postojanje ove ptice.

„Kalifornijski kondor ponovo je u opasnosti od izumiranja i još jednom je potrebna kampanja hitne vakcinacije kako bi se spriječila smrtonosna infekcija i moguće izumiranje”, napisali su, pozivajući se na uspjeh vakcine protiv virusa Zapadnog Nila za kondore 2000-ih.

Kako je navedeno, virus je prvi put otkriven kod kalifornijskog kondora koji je pronađen mrtav krajem marta. Od tada je umrlo još 20 kondora, a četiri su trenutačno u ustanovama za rehabilitaciju.

Kalifornijski kondor spada u jednu od najrjeđih vrsta ptica. Zvanični popis pokazuje kako postoji 562 jedinki, od kojih je 348 u divljini. To je ujedino i najveća ptica Sjedinjenih Država, a područja na kojim je rasprostranjena, pored Kalifornije, uključuju i savezne države Utah i Arizonu.

Brojnost kalifornijskog kondora se smanjila usljed upotrebe insekticida DDT-ja, krivolova i uništavanja staništa ovih ptica.

Vrsta je 1987. bila proglašena izumrlom u divljini i samo zahvaljujući programima konzervacije vrste i parenja u zatočeništvu, kalifornijski kondor je spašen od izumiranja. Vrsta se sporo razmnožava i tek sa osam godina starosti postaju spolno zreli.

H5N1 virus može zaraziti i ljude, ali su slučajevi rijetki i dešavaju se uglavnom kod osoba koje uzgajaju perad ili imaju neki drugi intenzivniji doticaj sa pticama. Nije zabilježeno da se ovaj virus prenosi s čovjeka na čovjeka.

Vakcina kojom će se vršiti imunizacija kondora odobrena je za perad, ali se još ne zna koliko je efikasna za kondore. Kako bi se utvrdila efikasnost i sigurnost, vakcina je testirana na crnim supovima, vrsti koja je srodna kondorima, ali nije ugrožena.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG