Linkovi

Krhotine usmrtile jednu osobu u Kijevu nakon što je Ukrajina oborila ruske dronove


Evakuisani stanovnici gledaju u svoju višespratnicu koja je oštećena tokom ruskog napada u Kijevu, Ukrajina, u utorak, 30. maja 2023. (AP Photo/Roman Hrytsyna)
Evakuisani stanovnici gledaju u svoju višespratnicu koja je oštećena tokom ruskog napada u Kijevu, Ukrajina, u utorak, 30. maja 2023. (AP Photo/Roman Hrytsyna)

Rusija je rano u utorak izvela ono što su ukrajinski zvaničnici nazvali "masovnim napadom" ciljajući Kijev s više od 20 bespilotnih letjelica koje je ukrajinska protivzračna odbrana uništila.

Serhiy Popko, šef kijevske vojne uprave, rekao je na Telegramu da se nakon višednevnih ruskih zračnih napada u kojima je korištena kombinacija bespilotnih letjelica i projektila, Rusija oslonila isključivo na bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje za svoj 17. napad na glavni grad Ukrajine u mjesecu maju.

Ukrajina je navela ponovljeni uspjeh u obaranju većine onoga što Rusija lansira na Kijev, ali često komadi otpadaka oborenih projektila i bespilotnih letjelica pogađaju zgrade na tlu.

Popko je rekao da su krhotine od napada u utorak pogodile stambenu zgradu i izazvale požar, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula, a tri su povrijeđene. Dodatne krhotine oštetile su automobile i kuće u drugim dijelovima grada, dodao je.

Ruske snage izložile su Kijev pojačanoj kampanji napada uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive za koju su kijevski čelnici rekli da će nastojati povratiti teritorij koji je Rusija zauzela u istočnoj Ukrajini otkako je pokrenula invaziju u februaru 2022. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG