Linkovi

Rusija tvrdi da je uništila američki sistem Patriot u Ukrajini, Kijev negira


Arhiv - Američki odbrambeni sistem Patriot
Arhiv - Američki odbrambeni sistem Patriot

Ukrajina je u srijedu demantovala da je ruska hipersonična raketa uništila odbrambeni sistem američke proizvodnje Patriot, tokom vazdušnog udara na Kijev.

Rusko Ministarstvo odbrane iznijelo je tu tvrdnju u utorak poslije vazdušnog napada na ukrajinsku prijestolnicu. Dva američka zvaničnika su kasnije rekla za Reuters da je sistem Patriot vjerovatno pretrpio štetu, ali da izgleda da nije uništen.

„Želim da kažem da ne brinete za sudbinu Patriota”, rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

On je odbacio mogućnost da ruska raketa Kinžal uništila sistem Patriot.

„Uništiti sistem nekakvim Kinžalom, to je nemoguće. Sve što tamo kažu, to može da ostane u njihovoj propagandnoj arhivi”, rekao je on.

Sistem Patriot je sistem protivvazdušne odbrane koji je Zapad isporučio da pomogne Ukrajini da odbije ruske vazdušne napade.

Smatra se jednim od najnaprednijih američkih sistema protivvazdušne odbrane, a efikasan je protiv aviona, krstarećih raketa i balističkih projektila, i obično uključuje lansere zajedno sa radarom i drugim vozilima za podršku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavljao je raketu Kinžal kao dokaz da njegova zemlja ima vojnu opremu koja je u svijetu najbolja.

Ta raketa, čiji naziv inače znači "opasnost", može da nosi konvencionalne nuklearne bojeve glave do 2.000 kilometara. Rusija je to oružje prvi put upotrijebila u Ukrajini.

Ukrajina je saopštila da je u utorak oborila šest projektila Kinžal, ali je Rusija to demantovala.

Nije bilo jasno koje je zapadno oružje koristila Ukrajina, a Pentagon nije bio dostupan za komentar.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG